Евродепутатите искат корупцията да се наказва с режима за санкции на ЕС

1559
Евродепутатите искат корупцията да се наказва с режима за санкции на ЕС
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Европейският парламент прие резолюция, в която приветства глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека и призовава корупцията да бъде включена като наказуемо престъпление. Текстът беше приет с 584 гласа "за", 73 гласа "против" и 33 гласа "въздържал се".

Корупцията има опустошително въздействие върху състоянието на правата на човека и често подкопава функционирането и легитимността на институциите и принципите на правовата държава, се посочва в резолюцията. Но за разлика от сходни схеми по света, като например Глобалния закон "Магнитски" на САЩ, настоящият Глобален режим на санкции на ЕС за правата на човека, приет през декември 2020 г., не включва корупцията във връзка с нарушения на правата на човека като престъпление, наказуемо с ограничителни мерки.

Парламентът иска да промени това и настоятелно призовава Европейската комисия да представи законодателно предложение, което да разшири обхвата на Глобалния режим на ЕС на санкции, за да обхване тези престъпления.

Евродепутатите следва също така да могат да предлагат случаи на сериозни нарушения на правата на човека, за да се повиши легитимността на режима на санкции. Освен това членовете на ЕП настояват за приобщаващ процес, който да улесни участието на гражданското общество.

В текста се настоява също така да се въведе гласуване с квалифицирано мнозинство, когато се приемат санкции в обхвата на Глобалния режим на ЕС на санкции, тъй като по този начин режимът ще се прилага по-ефективно.

Ответните санкции целят да възпрат ЕС от защитата на правата на човека

В допълнение, членовете на ЕП осъждат всякакви ответни санкции, наложени на ЕС, неговите институции и членове на Парламента, органи или граждани, единствено заради това, че защитават правата на човека, демокрацията и върховенството на закона чрез Глобалния режим на ЕС на санкции.

Съдят бивш австрийски вицеканцлер за корупция

Срещу бившия вицеканцлер на Австрия и дългогодишен лидер на крайнодясната Партия на свободата започна процес за предполагаема корупция ...

Отговорът на ЕС на подобни ответни мерки от страна на трети държави трябва да бъде бърз и координиран, посочват те и добавят, че двустранните споразумения с тези държави не трябва да подкопават рамката за санкции на ЕС и доверието във външната му политика като цяло.

"Глобалният режим на ЕС на санкции за нарушения на правата на човека добавя пряк и осезаем начин да се реагира на сериозни нарушения на правата на човека и да се потърси отговорност от извършителите на злоупотреби. Той трябва да се превърне в съществен елемент от по-широката стратегия на ЕС в областта на правата на човека и в основна част от инструментариума на външната ни политика. Приветствам бързото прилагане на новия инструмент и се надявам, че той ще подкрепи целите на Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС", заяви Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия), председател на комисията по външни работи (AFET).

"Като ни позволява да се насочваме към лица и образувания, отговорни за тежки нарушения на правата на човека, независимо къде се извършват тези нарушения, Глобалният режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека засилва водещата роля на ЕС в областта на правата на човека. Режимът трябва да бъде насочен и към икономическите и финансовите поддръжници на нарушителите на правата на човека, а Парламентът и гражданското общество трябва да бъдат по-тясно ангажирани, за да се повиши неговата легитимност", заяви Мария Арена (С&Д, Белгия), председател на подкомисията по правата на човека (DROI).

Още: Ще спрат ли еврофондовете на Унгария?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Няма да е като с ЧВК "Вагнер": Министър за приема на престъпници в украинската армия

Какво е поразено в петролната рафинерия в Калуга: Първи украински данни (ВИДЕО)

Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА)

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург (ВИДЕО)

F-16 е още по-близо: Украйна получи първия симулатор (ВИДЕО)

Започна ли второто руско настъпление към Харков: Ситуацията край града е много напрегната

Орбан напомни, че е с Путин: Унгария подкрепя китайския мирен план за Украйна

Папата отпуска 100 хил. евро в помощ на Бразилия

Руската точност е не само в бомбите: В Москва зарята за 9 май попадна право в тълпата зрители (ВИДЕО)

Без любов към родината: За 10 години - 10 пъти повече "изменници" в Русия (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа