Европа руши съветските си паметници в знак на гняв срещу Русия

6547
Европа руши съветските си паметници в знак на гняв срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Статуи и мемориали, построени в чест на Съветския съюз и Червената армия, се сгромолясват с гръм и трясък в редица държави на фона на възмущението от руската инвазия в Украйна.

В същия ден, когато работници в Киев демонтираха паметник от съветската епоха, посветен на дружбата между Украйна и Русия, далеч на север в Латвия бе изтръгната от земята каменна плоча, посветена на Червената армия.

Съветски паметници, които мнозина смятат за символ на историческото потисничество на Кремъл, се разрушават в цяла Европа, откакто Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари, съобщава Радио Свободна Европа.

Сергей Миргородски, един от авторите на паметника от 1982 г. в Киев, наблюдава демонтажа заедно с още около 100 души. Миргородски заяви пред Ройтерс: "Русия нахлу в Украйна.... Можем ли да бъдем приятели с Русия? Как мислите? Това е нашият най-голям враг, затова паметникът на руско-украинската дружба вече няма смисъл".

На камъка са гравирани думите "На 26 септември 1944 г. Съветската армия освободи Мадлиена от фашистките германски нашественици".

В края на април общинският съвет на община Огре, в чийто състав влиза енория Мадлиена, обяви, че ще премахне пет паметни камъка на червеноармейците в региона. Камъкът от Мадлиена е първият.

През 2017 г. Полша прие закон, забраняващ паметници, които "символизират или пропагандират" тоталитарни режими. Законът не се прилага за обекти, които са "единствено художествени или които са издигнати върху останките на загинали войници.

Москва възрази срещу оскверняването на съветски паметници

Руското правителство призова Европейския парламент да осъди унищожаването и оскверняването на съветските паметници. Това се посочва в и...

Преди разрушаването на паметника в Гарнкарско е премахната плоча, която по-рано е била изцапана с червена боя. Паметната плоча гласяла: "Вечна слава на героите, загинали за честта и независимостта на съветската родина".

По време на Втората световна война Червената армия изтласква силите на нацистка Германия от Полша, но последвалият комунистически режим, наложен в страната, се разглежда от повечето поляци като мрачен период в тяхната история, преди да възстановят независимостта си през 1989 г.

Полската полиция съобщи на местните медии, че гробищен паметник на Червената армия от 50-те години на миналия век в Кошалин изглежда е бил незаконно сринат от някой, който е използвал багер и е влязъл в гробището късно през нощта. Паметникът изобразявал съветски войник, прегърнат от момиче с гълъб в ръка.

Председателят на полския Институт за национална памет присъства на събарянето на паметника в Хржовице и заяви: "В свободна, независима и демократична Полша, както и в свободна Европа, няма място за мемориали и символи, обозначени с червена звезда, на обществени места."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа