Руското МВнР поиска да се разследва оскверняването на руски паметник в Добрич

14844
Руското МВнР поиска да се разследва оскверняването на руски паметник в Добрич
Снимка: Pro News Dobrich

Руското външно министерство призова българските власти да разследват оскверняването на мемориала на съветските воини в град Добрич и да се накажат всички виновни, пише сайтът на руското външно министерство. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че Москва е възмутена от новия вандалски акт срещу паметника-могила, където почиват около 50 съветски воини, дали живота си за освобождението на европейските страни от нацизма.

„Настояваме българските правоохранителни органи да проведат пълно разследване, да идентифицират и накажат извършителите“, заяви Захарова.

Според дипломата това престъпление се вписва в „основната русофобия”, която се култивира от НАТО и страните от ЕС, стремейки се да разруши руско-българското приятелство.

„Убедени сме, че този замисъл е обречен на провал. Знаем, че все още имаме много приятели в България, които грижливо пазят общите ни традиции и не се поддават на безсрамна пропаганда“, каза още Захарова.

Паметникът на съветската армия в Добрич на 6 април залят с червена боя и надписа "Катин - 1940 и Буча - 2022 - 82 години кръв по ръцете", както и символите Z, използвани от руската армия за обозначаване на нейната техника във войната с Украйна, и свастика - символ на нацистите. Преди две години паметникът също пострада от вандали - тогава той осъмна с надписа "Смърт на окупатора".

В началото на март неизвестни вандали оскверниха Военния мемориал „Славин“ в центъра на Братислава. Словашкото външно министерство се отнесло снизходително към това, което още на следващия ден доведело до нов вандалски акт - срещу паметника на съветската армия в град Свидник.

Захарова, коментирайки тази ситуация, отбеляза, че изявленията на словашкото външно министерство, оправдаващи поругаването на съветските гробове в Братислава, са недопустими. Според нея оправданието за поругаването на паметници и гробове е предателството към собствените сънародници, защитили честта на страната и народа, надигнал се по време на словашкото национално въстание срещу гнета на Третия райх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com