Френски депутати: Ваксинация или социална смърт - изберете сами, но доброволно

4918
Френски депутати: Ваксинация или социална смърт - изберете сами, но доброволно
Снимка: Getty images

Според френския сенатор Ален Упер, член на Комисията за външните работи и на Комисията по отбрана и въоръжените сили на горната камара на френския парламент, и депутата Филип Госелин въвеждането на "пропуск за ваксинация" (законопроект, който се гласува във френския парламент тези дни) е начин държавата да избяга от правните и финансови последици, които води след себе си задължителната ковид ваксинация по закон. Това пише в материал на френския ежедневник Le Figaro. По думите на двамата политици на това лицемерие трябва да се сложи край и държавата да поеме евентуалните вреди, които биха могли да произтекат от нейната здравна политика.

С малки стъпки, движейки се от пълни отричания до признания с половин уста, държавата в крайна сметка ще постигне своите цели, които не обявява публично от началото на пандемията, твърдят двамата френски политици пред Le Figaro. А тези цели са, по думите им: налагане на всеобща ваксинация срещу COVID-19, уж на "доброволна основа" за цялото население, от 12-годишна възраст нагоре (официално). Законопроектът за "подсилване на инструментите за управление на здравната криза", който бе обсъждан от френския парламент между Коледа и Нова година, цели де факто въвеждането на задължителна ваксинация, макар и маскирана като "незадължителна". Защо се действа по този начин, питат Упер и Госелин. И дават своя отговор - причините се свеждат основно до две:

Откриха нов вариант на коронавируса във Франция

Нов вариант на коронавируса е открит в Южна Франция. Това съобщи електронната версия на австрийския вестник Heute. Изданието отбелязва...

1. Държавата не желае да поема пред съдебните органи по правата на човека нито днес, нито в бъдеще последствията, които биха могли да настъпят за „цялото население“ от „задължителния“ характер на ваксинацията срещу SARS-CoV-2 и неговите варианти, под угрозата от наказателни санкции. В очите на двамата правни експерти, както и на други независими университетски юристи, твърде голяма несигурност тежи от гледна точка на правата на човека, индивидуалната свобода и правото на зачитане на личния живот, за да се постанови задължение за ваксинация с ваксина, която не е достатъчно доказана във времето от науката или клиничния опит. Фактът, че Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли на 24 август 2021 г. иска на 672 пожарникари от Мартиника срещу задължението за ваксинация срещу Covid-19, което им бе предписано по силата на закона от 5 август същата година, не променя нищо, тъй като тази недопустимост е от процесуално естество, смятат експертите. Така това се явява първата причина, която френската държава грижливо крие и отказва да признае пред гражданите, според тях.

2. На второ място френската държава има опасения по отношение на международното право, което може да ѝ наложи санкции. Всяка ваксинация, която е задължителна по закон, би имала като последица държавата да поеме всички щети, които евентуално биха могли да настъпят в резултат от нея. Това е принципът както на националната солидарност, когато върховенството на закона е наложено на всички, така и на принципа на отговорността на държавата пред закона. Двамата експерти напомнят, че тези основни принципи са залегнали и в закон, приет по време на управлението на генерал Шарл дьо Гол (със Закон № 64-643 от 1 юли 1964 г.), според който се дължи обезщетение за всяка вреда, пряко дължаща се на "ваксинация". През 2004 г. държавата повторно е поела задължение чрез поверената ѝ Национална служба за обезщетения при медицински злополуки, ятрогенни заболявания (усложнения, предизвикани от лечение на дадено заболяванe) и вътреболнични инфекции (Oniam) да изплаща подобни обезщетения.

Именно поради това, според мнението на Упер и Госелин, френската държава отказва да въведе изрично задължителна ваксинация, а се крие зад понятието „ваксинационен пропуск“ за всички онези, които искат да продължат да имат достъп до развлекателни дейности, ресторанти и питейни заведения, търговски изложения, семинари и всякакви други дейности от социален характер, както и дори до междурегионален транспорт. „Накратко, ваксинация или социална смърт - изберете сами, но доброволно“, казват двамата политици.

Тази политика на срамна дискриминация трябва да бъде коригирана чрез справедлива мярка, допълват те. А именно - държавата да поеме последиците от наложеното де факто задължение за ваксинация, което се разпространява върху цялото население на страната след въвеждането през май 2021 г. на закона за здравния сертификат след пълен ваксинационен цикъл, който сертификат сега с новия законопроект ще бъде трансформиран във ваксинационен пропуск. По този начин държавата, по думите им, най-накрая ще поеме своята здравна отговорност пред всички граждани и ще възстанови доверието им във ваксинационната политика, която провежда.

Маските стават задължителни за децата във Франция

Затягат мерките в редица страни. Носенето на маски във Франция ще стане задължително на обществени места за всички, включително за деца...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа