Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И в британския парламент има експертна позиция, че ползата от задължителна ваксинация срещу КОВИД е спорна

23 декември 2021, 14:14 часа • 3891 прочитания

Комисия на Камарата на лордовете в британския парламент отхвърли предложен законопроект за задължителната ваксинация срещу COVID-19 на здравните работници в Обединеното кралство, тъй като не намери за достатъчно основателни доводите на здравното министерство в нейна подкрепа. Това става ясно от статия на списание British Medical Journal (BMJ).

На 9 ноември британският здравен министър Саджид Джавид обяви, че всички служители, работещи в регулирани от правителството на Обединеното кралство здравни и социални заведения, трябва да се ваксинират срещу COVID-19 в срок до 1 април 2022 г. "Трябва да избегнем предотвратимите щети и да защитим пациентите, нашите колеги в здравната система и самата здравна система", посочи той.

Но в свой доклад, публикуван на 30 ноември, Комисия на Камарата на лордовете казва, че ползата от увеличаването на обхвата на имунизацията сред персонала "може да е незначителна", тъй като правителството не е обявило план за действие при подобна извънредна ситуация.

В доклада се посочва, че от всичките 208 000 служители в Националната здравна система, които в момента не са ваксинирани, 54 000 (26%) ще се имунизират съгласно промяната в закона, но 126 000 (61%) ще напуснат работата си. Това ще доведе до допълнителни разходи за наемане и обучение на персонал в размер на 270 милиона лири стерлинги, за да се компенсира загубата на тези служители, както и липса на грижи за пациентите в този период, за което правителството не е предложило адекватно решение.

Председателят на комисията Робин Ходжсън казва, че парламентът подкрепя високите нива на имунизация, но здравното министерство трябва да предостави "ясна представа какви ще бъдат ефектите от тези разпоредби", за да бъдат предвидени всички евентуални последици. Това е особено важно, когато националната здравна система се намира под такъв сериозен натиск, както е в момента, твърди той.

Статията в BMJ всъщност е с автори, които са професори и подкрепят становището на Комисията в Камарата на лордовете, но водещият автор е професор по социална психиатрия - проф. Джоана Монкриф. В нея се посочва, че е доказано, че ваксините работят срещу симптоматична инфекция, но за известно време т.е. създават нетраен имунитет. Освен това в позицията се казва, че клиничните изпитания са се съсредоточили много върху симптоматичната инфекция, а не толкова върху това колко ваксините предотвратяват хоспитализация и смърт. Изказва се и опасение какви точно са дългосрочните здравословни последствия при прилагане на ваксина, ако има такива - защото нямало достатъчно данни. Отделно се поставя въпросът, че бустерните дози (трета и четвърта) не са проучени с рандомизирани проучвания.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес