X
 
 

Германия: Расте броят на нелегалните мигранти през балканския маршрут

646 0
Германия: Расте броят на нелегалните мигранти през балканския маршрут
Снимка: Getty
Броят на мигрантите през балканския маршрут, който преминава от Турция и Гърция през Югоизточна Европа, се е увеличил значително. Показателите, свързани с миграцията, са по-високи, отколкото през 2017 и 2018 година. Това твърди правителството на Германия в отговор на депутатски въпрос за „актуалната хуманитарна и миграционна ситуация в балканските държави”, съобщава МИА.

В отговора си на 13 въпроса германското правителство разкрива подробности за ситуацията с мигрантите на Балканите. От някои от отговорите става ясно, че Република Хърватия провежда неубедителна политика срещу практикуваното избутване на мигрантите, което е определено като проява на насилствени и противозаконни действия.

Нелегалната миграция в ЕС с най-ниски нива от 2013 г.

Нивото на пристигналите в ЕС нелегални имигранти е спаднало до най-ниското си ниво от 2013 г. насам. Това съобщи Агенцията за гранична ...

В отговора за броя на нелегалните мигранти от началото на 2019 г. в държавите от Западните Балкани се посочва, че в Северна Македония са регистрирани 24 601 нелегални пресичания на границата, в Сърбия – 17 642, в Хърватия само 4 075, а в Словения 15 450. Що се отнася до Босна и Херцеговина, броят там е намалял значително и през миналата година са регистрирани само 6 309 нелегално преминали границата.

Хърватският портал „Индекс” коментира, че е налице увеличение, но броят продължава да бъде значително по-нисък отколкото този в Словения, която е част от Шенгенското пространство.

Хърватия е последната транзитна страна по балканския маршрут преди зоната за свободно движение в ЕС и през 2019 г. вероятно е имало повече от 4 000 случая на нелегално пресичане на границата, пише „Индекс”, намеквайки, че хърватските власти предоставят неверни данни.

Припомняме, че отново по публикации на "Индекс", Хърватия миналата година е била остро критикувана за лошо отношение към мигранти.

Зеехофер загрижен за кризата с бежанците по Балканския маршрут

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви, че е загрижен за настоящата бежанска ситуация по така наречения Балкански маршрут. ...

"Хърватските власти накърняват човешките права на мигрантите и упражняват върху тях системно насилие, твърди доклад на неправителствената организация „Мрежа за наблюдение на насилието по границите” (Вorder violence monitoring network), която се занимава с правата на бежанците и мигрантите, предава БГНЕС. В свой доклад за октомври 2019 г. се подчертава, че през този месец са регистрирани „многобройни случаи на изключително брутално системно насилие и прояви на полицейско насилие”. Подробности можете да прочетете в ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ.

Що се отнася до молбите за предоставяне на убежище, най-много са подадени в Черна гора – 7 939, а най-малко в Сърбия – 173. През 2019 г. 6 182 души са поискали убежище в Албания, 3 811 в Словения, в Хърватия – 1 986, в Косово – 1 852, в БиХ – 782, а в Северна Македония – 440 човека.

Германското правителство не разполага с официални данни колко мигранти, преминали през балканския маршрут, са стигнали до Германия.

Actualno.com

Етикети: