НПО: Хърватската полиция изтезава мигранти

1596
НПО: Хърватската полиция изтезава мигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

Хърватските власти накърняват човешките права на мигрантите и упражняват върху тях системно насилие, твърди доклад на неправителствената организация „Мрежа за наблюдение на насилието по границите” (Вorder violence monitoring network), която се занимава с правата на бежанците и мигрантите, предава БГНЕС.

В свой доклад за октомври 2019 г. се подчертава, че през този месец са регистрирани „многобройни случаи на изключително брутално системно насилие и прояви на полицейско насилие”, твърди хърватският портал „Индекс”, цитиран от МИА.

Human Rights Watch: Хърватия няма място в Шенген

Водещата международна организация за правата на човека Human Rights Watch преценява, че Хърватия не трябва да бъде допускана в Шенгенск...

Според неправителствената организация на граничния пункт Баяково има мазе, в което полицията пребива мигрантите.

„В това подземие служители на хърватската гранична полиция с ръце и с палки са били малолетни лица, някои от които са били едва на 12 години. Свидетел описва стаята, която била с размери от 2 до 4 квадратни метра, а до нея се стига по стълби, които минават под помещенията на граничния пункт”, твърди докладът.

Докато се намират в това мазе, на мигрантите не се разрешава да ходят до тоалетна, нито имат достъп до храна и вода. Скъсено е и времето за искане на убежище. 16-годишен афганистанец е описал, че е държан във въпросното помещение повече от един час и е бил бит с боксове и юмруци. Хърватската полиция е използвала електрошок срещу друго малолетно лице, като го е блъскала в стените на мазето, твърди правозащитната организация.

Докладът твърди, че хърватската полиция все по-често съблича мигрантите, което е още един начин за злоупотреба. С наближаването на зимата и застудяването на времето подобен подход може да бъде особено опасен, тъй като може да доведе до хипотермия и да увреди ръцете и краката. Като честа практика е отбелязана принудителното ходене без обувки през студени реки. Подчертава се, че хърватското законодателство предвижда възможност заподозряното лице да може да бъде разсъблечено, но само при случаи, когато се търси скрито оръжие.

Телефонен разговор Мицотакис-Меркел за мигрантската криза

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха по телефона имиграционния въпрос на фона на увеличаващ...

Отбелязани са и два случая на сексуална злоупотреба и унижение, при които заловените мигранти са били съблечени голи, след които полицаите допирали гениталиите им с полицейски палки.

В доклада се привеждат доказателства за съществуваща практика за чупене на мобилните телефони на мигрантите. Пряко нарушение на хърватското законодателство има и в случаите, когато на мигрантите не се предоставя право да поискат убежище.

Неправителствената организация подчертава, че независимо от проявите на насилие и неправомерното отношение на полицията, Хърватия е получила зелена светлина за влизане в Шенгенското пространство.

През октомври хърватската полиция заради системно насилие е прогонила между 464 и 607 мигранти. По-голямата част от тях са прехвърлени нелегално в Босна и Херцеговина и в Сърбия.

Гърция с три пъти по-строги наказания за трафик на хора

Гръцките депутати по принц одобриха в сряда вечерта законопроект на министерството на правосъдието, преразглеждащ наказателния кодекс и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа