Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голяма новина от България за Украйна: Пращаме десетки хиляди боеприпаси?

26 февруари 2024, 10:55 часа • 20102 прочитания

Важна новина от България за Украйна - Киев ще получи от страната ни 120 000 броя боеприпаси във "възможно най-кратък срок". Това пише немското издание Spiegel на 25 февруари.

Става въпрос за 122-милиметрови снаряди - т.е. по-малокалибрени, такива по съветски стандарт, а не най-тежките (155-мм по стандарта на НАТО и 152-мм по съветския стандарт). С такива боеприпаси стрелят например гаубиците Д-30 - те могат да произведат до 3-4 изстрела в минута и не са самоходни. Д-30 се отличава от 122-мм оръдие Д-25 с механизма си за продухване на канала на цевта след изстрел, което повишава качеството му, но пък е доста по-скъпо за производство.

Actualno.com изпрати въпроси на Министерството на отбраната относно 120-те хиляди боеприпаса, за които Spiegel твърди.

България загатна за нова военна помощ

На фона на бавещите се БТР-и от България за Украйна - от Министерството на отбраната напоследък заговориха за следващ военен пакет за Киев. Още: "Бавните" БТР-и за Украйна: МО с план как да ускори следващите военни пакети.

Наскоро зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов посочи пред БНТ, че чрез ВМЗ-Сопот сме деблокирали голямо количество стари снаряди. Заводът "започва да ни връща по договора новопроизведените снаряди, което създава условия, след като към края на март новите партиди пристигнат в българската армия, да създадем деблокиране на още стари бойни припаси, които по същия път могат да бъдат изпратени чрез ВМЗ или друга фирма (на Украйна)", заяви той.

Украйна изпитва голям "артилерийски глад" на фронта, където трябва да пести боеприпасите си и да ги изстрелва само по най-приоритетните цели предвид руското настъпление.

Снимка: Володимир Зеленски, Facebook

Още: Оръжие, пари и гаранции: Какво обещаха на Украйна на втората годишнина от войната? (ВИДЕО)

Междувременно премиерът Николай Денков пристигна в Киев на 26 февруари - два дни след като Украйна отбеляза две години от началото на подпалената от диктатора Владимир Путин война.

Още: 2 години война: Целите на Украйна и Русия - кой, кога и как ще победи? Говори ген. Съби Събев (ВИДЕО)

Оръжие за Украйна и от други страни

Междувременно Дания, Нидерландия и Канада работят по финансирането на 800 000 боеприпаса за Украйна с калибър 155 и 122 мм.

Възможно е вариант да бъде и Индия, но също така и африканските и балканските държави, които все още разполагат с доста големи запаси от складирани артилерийски боеприпаси. Повечето от тях не желаят открито да продават, но е възможно решение чрез посредници с обещание за дискретност. Spiegel съобщава, че този вид преговори вече са в ход.

Още: Война на Русия с ЕС - с какво и как ще отговори НАТО: Коментира ген. Съби Събев (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес