Оръжие, пари и гаранции: Какво обещаха на Украйна на втората годишнина от войната? (ВИДЕО)

5620
Оръжие, пари и гаранции: Какво обещаха на Украйна на втората годишнина от войната? (ВИДЕО)
Снимка: president.gov.ua

До края на март ЕС ще прехвърли на Украйна почти 170 000 боеприпаса и ще работи за увеличаване на обема на доставките. Новината обяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба след разговора си с топ дипломата на блока Жозеп Борел на 24 февруари - деня, в който се навършват две години от инвазията на издирвания от съда в Хага за отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Още: 2 години война: Целите на Украйна и Русия - кой, кога и как ще победи? Говори ген. Съби Събев (ВИДЕО)

Целта на ЕС беше да достави 1 млн. снаряда до март тази година, но вероятно ще бъдат доставени само около половината от това количество. Междувременно Русия продължава да получава боеприпаси от Северна Корея - близо 1,5 млн. за година, но половината са дефектни - и е произвела около 2 млн. за същото време (според украинското разузнаване).

Още: "Ейбрамс" се появи при Авдеевка, руснаците плащат за всяка стъпка напред с много кръв (ВИДЕО)

Гаранции за сигурност с Канада и Италия

Канада и Италия подписаха споразумения за помощ в областта на сигурността с Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски на 24 февруари.

Великобритания, Германия, Дания и Франция вече са подписали подобни споразумения въз основа на ангажимента, поет от Групата на седемте (Г-7) през юли миналата година, за да помогнат на Украйна да отблъсне агресията на Русия.

Още: Ето какви гаранции за сигурност на Украйна договориха Г-7 (ВИДЕО)

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо и италианският премиер Джорджа Мелони пристигнаха по-рано на 24 февруари в Киев по повод двегодишнината от началото на пълномащабното нахлуване на Русия. В украинската столица са още белгийският министър-председател Александър Де Кроо и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още: Оттук започна "Киев за 3 дни": Зеленски и западните партньори отбелязаха годишнината на летище Гостомел (СНИМКИ)

В 10-годишното споразумение за сигурност с Канада са предвидени над 2,2 млрд. долара "за макрофинансова и отбранителна помощ през 2024 г.", заяви Зеленски в Twitter.

"Благодарен съм на Джъстин Трюдо и на всички канадци. Вие застанахте на страната на Украйна от първите дни на пълномащабната война", заяви президентът.

На пресконференция Трюдо каза, че споразумението е замислено така, че да "работи в продължение на 10 години и след това". "Въпреки безмилостната атака на Русия, украинците са силни. Ние трябва да продължим да ги подкрепяме", написа Трюдо в Twitter.

Зеленски описа споразумението, което беше подписано с Италия, като създаващо "солидна основа за дългосрочното партньорство на нашите страни в областта на сигурността".

"Благодарен съм на Италия за подкрепата ѝ за Украйна и нашите отбранителни способности, както и за усилията за възстановяване и одобрението на военната помощ до края на 2024 г.", добави той.

Зеленски заяви, че двамата с Джорджа Мелони са обсъдили и по-нататъшната подкрепа за Украйна в контекста на италианското председателство на Г-7.

Още: Полски подарък за Путин и Русия: Камион с миризлив кафяв тор (ВИДЕО)

Световни лидери обявиха пълна подкрепа за Киев

Западните съюзници публично потвърдиха подкрепата си за Украйна на 24 февруари.

"Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз", се казва в съвместно изявление, публикувано от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

"Ще продължим да отговаряме на неотложните военни и отбранителни нужди на Украйна, включително доставките на спешно необходимите боеприпаси и ракети", продължава изявлението. "Русия и нейните лидери ще плащат все по-голяма цена за действията си".

"Подкрепяхме, подкрепяме и ще подкрепяме Украйна в борбата ѝ за свобода. Днес тази подкрепа все още е изключително необходима. Не може да има умора от войната. Свободният свят не може да позволи на Путин и Русия да победят", заяви президентът на Полша Анджей Дуда.

Нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен обяви, че Нидерландия ще подпише дългосрочно споразумение за сигурност с Украйна, и отново подчерта, че военната помощ на страната за Киев от началото на пълномащабната инвазия възлиза на 2,81 млрд. евро. "Трябва да продължим да заемаме единна позиция срещу агресията на Путин", написа Олонгрен в Twitter.

Още: Украинските пилоти продължават обучението си на изтребители F-16 (ВИДЕО)

Нидерландското кралско семейство също публикува изявление, в което предава, че страната остава "единна за мъжете и жените в Украйна, които се борят за свобода, демокрация и справедливост", и добавя, че устойчивостта на Украйна е "пример и вдъхновение за всички нас".

Финландският президент Саули Ниинистьо също подчерта "капацитета и ресурсите за подкрепа на Украйна в дългосрочен план", като същевременно работи за постигане на мир, потвърждавайки подкрепата на финландското правителство за Формулата на мира на президента Володимир Зеленски.

Датското външно министерство написа, че "подкрепя украинския народ и неговата борба за свобода и справедливост", и публикува видеоклип за продължаващата помощ за страната. Тя включва Фонд "Украйна", стартиран през 2023 г., за предоставяне на военна и гражданска подкрепа и ангажиране на частни компании и организации на гражданското общество във възстановяването на Украйна.

Още: Украйна и Дания подписаха 10-годишни гаранции за сигурност (ВИДЕО)

На 23 февруари президентът на САЩ Джо Байдън припомни пътуването си до Киев по повод една година от инвазията и написа, че "един диктатор, който се стреми да възстанови империята, никога няма да може да заличи любовта на хората към свободата. Бруталността никога няма да сломи волята на свободните хора. И Украйна никога няма да бъде победа за Русия", припомня Kyiv Independent.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна е по-близо до Алианса от всякога.

Още важни новини от ЕС за Украйна

Междувременно Фон дер Лайен съобщи, че Украйна ще получи първия транш от 4,5 млрд. евро от ЕС през март.

Европейската комисия ще представи организационните аспекти на преговорния процес за присъединяването на Украйна към Европейския съюз в средата на март, добави тя, цитирана от УНИАН.

"Обнадеждена съм, знам, че работите, за да не изоставате с изпълнението на препоръките на Европейската комисия. От своя страна, ние, Европейската комисия, ще представим преговорна рамка в средата на март", заяви Фон дер Лайен. Това е обрат в събитията, след като преди дни беше съобщено как ЕК ще отложи процеса за след евроизборите.

Фон дер Лайен обяви още, че са предадени 50 автомобила от ЕС на Националната полиция на Украйна и на Главната прокуратура на страната. От пресслужбата на Делегацията на ЕС в Украйна обявиха, че автомобилите са предназначени да подпомогнат разследването и наказателното преследване на военни престъпления в освободените територии и прилежащите им райони. Превозните средства са част от по-широк пакет от мерки на ЕС за подкрепа на украинските власти в отговор на нуждите от предоставяне на обществени услуги във високорискова среда, пише "Украинска правда".

Фон дер Лайен отбеляза, че автомобилите ще помогнат на властите да стабилизират районите, освободени от въоръжените сили на Украйна от незаконната руска окупация. "Тази доставка идва малко след като ЕС предостави на Украйна модерна машина за разминиране. С това оборудване ние подкрепяме Украйна да направи деокупираните земи отново безопасни", каза тя.

Общият бюджет на пакета за подкрепа възлиза на около 19,9 млн. евро, от които 18 млн. евро са от Европейската комисия, а 1,9 млн. евро - от Германия.

Още: Две години агресия: Серия от арести в Русия заради войната и Навални (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путинският режим погна правнучката на съветски пилот-герой за призив за тероризъм

Командир, освободил Херсон, поема войските „Харков“ на фона на руската офанзива

Шолц започва разговори със скандинавските страни за сигурността

ГУР разкри поименно кой унищожава ТЕЦ-овете и важни обекти в Украйна с крилати ракети

Швеция е готова да разположи ядрени оръжия в случай на война

Литва ще избира президент на втори тур, но е ясно - подкрепата за Украйна ще продължи

Украинците свалиха още един руски военен хеликоптер "Алигатор"

Папата иска да помогне за обмена на пленници между Украйна и Русия

Дмитро Кулеба и Олена Зеленска пристигнаха в Сърбия за първи път от началото на войната (СНИМКА)

Пак е поразена руска петролна база: Украински данни след нощната атака с дронове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа