Границата между Украйна и Полша е задръстена с хиляди камиони: Каква е цената на блокадата? (ВИДЕО)

7360
Границата между Украйна и Полша е задръстена с хиляди камиони: Каква е цената на блокадата? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Вече повече от седмица украинско-полската граница е ефективно блокирана. Полските превозвачи - по-специално наскоро създаденият "Комитет за защита на превозвачите и работодателите в транспорта", който е свързан с антиукраинската партия "Конфедерация" - възпрепятстват работата на три ключови гранични пункта с Украйна.

Още: Украйна: На границата с Полша се образуват опашки от камиони

Граничните пунктове "Ягодин-Дорогуск" и "Рава-Руска-Гребное" са затворени и в двете посоки, а "Краковец-Корчева" е затворен само за влизане в Украйна.

Блокадата, започнала по обяд на 6 ноември, до момента е блокирала около 20 000 превозни средства на границата, които не могат да стигнат до местоназначението си. Данните са на украинското министерство на инфраструктурата, цитирано от "Европейска правда".

Според беларуската опозиционна телевизия NEXTA - към момента около 3000 камиона са блокирани в посока Ягодин, Корчева към Краковец и Рава-Руска.

Полската митническа служба, от друга страна, съобщава, че към 9 ч. сутринта на 10 ноември на опашката за напускане на Полша на пункта "Ягодин-Дорогуск" са се наредили около 1300 превозни средства, на пункта "Рава-Руска-Гребное" - 550, а на пункта "Краковец-Корчева" - 520.

Причината за блокадите

Украински официални лица се опитват да водят преки преговори с блокиращите границата, но без резултат. Причината за блокадата е, че поляците се оплакват от нелоялна конкуренция от страна на украинските фирми за превоз на товари. Свободното влизане и движение на украинските превозвачи в Полша вреди на бизнеса им, посочват те в мотивите си.

"Не сме постигнали никакви споразумения. Украинската страна не се съобразява с нашите искания", казва Рафал Меклер, организатор на протеста в Дорогуск.

Тъй като исканията на протестиращите са неприемливи за Украйна, шансовете за постигане на компромис явно са ограничени. Въпросът е колко струва тази блокада на украинската икономика и кои сектори ще бъдат най-засегнати.

Още: Полша тайно следва свой план. Хаос на границата с Украйна

Колко им струва блокадата на украинците?

На първо място са преките загуби - тези, понесени от украинските превозвачи, които не могат да изпълнят договорите си. Според Олександър Кирилук, директор на отдел "Международни превози" в логистичната група Zammler, всеки ден престой на камион струва на украинските превозвачи 300-350 евро оперативни разходи, пише "Европейска правда".

През трите блокирани в момента контролно-пропускателни пункта през октомври са преминали средно 960 превозни средства, което представлява 84% от общия брой преминавания на полската граница. Други 285 празни превозни средства са напускали през два други пропускателни пункта на ден. Между 7 и 10 ноември средно 70 превозни средства на ден са пресичали границата при "Ягодин-Дорогуск". През границите "Краковец-Корчева" и "Рава-Руска-Гребное" са преминали съответно 270 и 74 превозни средства.

Това означава, че приблизително 546 превозни средства на тези три гранични пункта на ден не са могли да преминат границата и са заседнали на опашката. Ако умножим това по 300 евро, ще получим пряка загуба от 164 000 евро на ден поради престой.

Още: Полша разположи танков батальон край Беларус

Общата сума на загубите ще бъде много по-голяма и ще включва рискове за предприятията, износителите и вносителите. Неспазването на договорите и спирането на производството ще бъдат неизбежен резултат от този сценарий.

Като се има предвид, че на полската граница все още е отворен само един граничен пункт за товарни автомобили - "Шехини-Медика", износът и вносът на стоки ще бъдат значително усложнени. Въпреки че протестиращите обещаха да пропуснат цистерните с гориво, блокадата може да доведе до недостиг на някои видове горива и други стоки, което ще се отрази на пазара и потреблението в Украйна.

Въздействието върху износа на селскостопански продукти обаче може да е незначително. Според данните за септември (данните за октомври все още не са налични) само 7% от общия износ на селскостопански продукти е бил транспортиран по шосе през Полша. Основните транспортни средства за износ са железниците (64%) и пристанищата (26%). Поради това не се очаква блокадата на полските превозвачи да засегне значително износа на зърно и други селскостопански продукти, а съществуващите потоци ще бъдат пренасочени към други маршрути.

Търговците на зърно съобщават, че поради блокадите по полската граница превозвачите на камиони вече са увеличили обема на товарните превози през Унгария и Словакия. Обемът на превоза през румънската граница не може да бъде увеличен поради възстановителните работи на най-големия пропускателен пункт - "Порубна-Сирет".

Още: Румъния: До края на годината ще удвоим капацитета за транзит на украинско зърно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com