Хванаха избягалите от карантина български роми в Италия

5484
Хванаха избягалите от карантина български роми в Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

Българските роми, избягали от огнището на зараза с коронавирус в Мондрагоне, са заловени. Ситуацията в крайбрежното градче до Неапол вече е спокойна. Сънародниците ни се охраняват денонощно, за да не избягат и да не се стигне до нови бунтове, предава Нова телевизия.

За ескалацията на напрежението от първо лице разказва българинът Красимир Найденов, който от години живее в района. Преди да се стигне до бунтовете в Мондрагоне, през годините той е ставал свидетел на множество скандали между нашенци и местните италианци.

Овладяха напрежението между българи и италианци в Мондрагоне

Овладяна е напрежението в италианския град Мондрагоне, Южна Италия, където избухна огнище на коронавирус в жилищни блокове, обитавани п...

"Отдавна са настроени отрицателно към нашите сънародници, защото за никой не е тайна как живеят и какви обичаи имат. Начинът им на живот е такъв - те са по-шумни, повече се веселят, по-друг им е манталитетът", казва Найденов. И допълва: "Казват, че имало кражби и престъпност. Не ги харесват и си намират повод да ги елиминират".

Според наблюденията на българина, ромите пристигат в Мондрагоне предимно от Сливен и Нова Загора. "Повечето са без трудови договори, защото по принцип в Италия всички си затварят очите. Властите обаче знаят тези неща", разказва още Красимир Найденов.

Самият той също е изкарвал прехраната си незаконно. "Случвало ми се е да работя без трудови договори. Това в Италия е нещо нормално, особено в сферата на селското стопанство", казва Найденов.

Той е сигурен, че в изолираните кооперации има много повече от 200 българи, както предават местните медии. "Малко трудно е да се определи бройка, защото тези апартаменти ги дават под наем на едно лице, а той после там пуска близки, роднини и приятели и стават много вътре", посочва българинът.

Български роми под карантина заради коронавируса предизвикаха сблъсъци в Италия

Българите, поставени под карантина в италианския град Мондрагоне заради коронавируса, нарушиха наредбата за изолация в условията на пан...

Тези, които избягаха от Мондрагоне и след това се стигна до ескалация на напрежението, са от ромите без адресна регистрация. "Вече са ги установили къде са, преместили са се някъде към Салерно, в друга, пак ромска общност", смята Красимир Найденов.

Ситуацията в италианското градче вече е спокойна. "До този момент в нашия регион Кампания се справяме много добре със заразата и няма да позволим безотговорността на някои да застраши здравето на всички останали", заяви кметът на Мондрагоне.

Петте изолирани кооперации са под денонощна охрана, а на живеещите в тях се доставя вода, храна и всичко необходимо, за да спазват карантината си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Русия казва: Свалихме 4 ракети ATACMS над Крим. Защо тогава има голям пожар?

Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов"

Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Кипър засилва мерките заради опасност от пожари на Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа