Изолират български роми в предградие на Неапол заради COVID-19

2141
Изолират български роми в предградие на Неапол заради COVID-19
Снимка: iStock

Италианските власти изолират българи от ромски произход заради потвърдени 10 случая на COVID-19. Те живеят в 11-етажни блокове от комплекса "Чирио" в предградие Мондрагоне на Неапол. Заповедта е на губернаторът на област Кампания Винченцо де Лука.

Заразените са от една ромска общност и живеят в 4 блока от комплекса. Всички са без симптоми и прекарват болестта леко, посочват местните медии, цитирани от 24 часа.

Здравните власти разбрали за огнището след като в болницата в градчето били приети родилка и друг българин от тези блокове, в които открили коронавирус.

Над 220 теста, направени сред българската общност, са обработени досега. Предстои обаче до седмица да бъдат изследвани близо 700 жители в зоната.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 юни

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е...

Блоковете, които са превърнати в малка червена зона, ще бъдат изолирани поне до 30 юни, забранено е влизането и излизането от тях. Снабдяването с хранителни продукти става само чрез италианските власти.

„Знаем, че и в България има огнища на коронавирус, така че не е изключено случаите сред българската общност в Мондрагоне да идват чрез хора, които са се върнали в Италия през изминалите дни”, каза пред местните медии кметът на Мондрагоне Вирджилио Пачифико.

В момента в област Кампания се лекуват 40 души със сипмтоми на COVID-19, но няма тежко болни, настанени в интензивни отделения.

Преди 2 години излезе проучване на мафията в това предградие на Южна Италия, в което се посочваше, че именно български ромчета работят за по 50 и 75 евроцента на час на полето.  То беше изготвено от асоциацията “Плачидо Рицото” по поръчка на синдиката “Чи Джи Елле-Флай”.

В него се уточнява, че в 28-хилядния град Мондрагоне има около 500-600 роми, които не са постоянни обитатели. Те идват от България между май и юни. През септември пък идват около 1000-1200. Редуват се на смени, като всяка е за не повече от три месеца. И са там, защото печелят от 5 до 7 пъти повече пари, отколкото биха изкарали в България.

Доц. Околийски: Коронавирусът се завръща в България

СЗО говори за втори пик в България. Както и да го наречем, това, което наблюдаваме, е едно много сериозно завръщане на коронавируса в Б...

В района, който години наред е бил под контрола на мафиотския клан Казалези, сега властва българската престъпност. Италианската мафия е оставила обширни празнини във властта си без контрол, така че сега те се заемат от родни ромски престъпни групи. Те управляват разпределението на работната ръка. В зоната остават само 4-5 босове.

Истинските шефове контролират трафика от България. Според изследването пътуването в автобуси или фургони до Мондрагоне струва по 100 евро на човек. След като пристигнат в Италия, семействата от ромски работници се разпределят по жилищата и всеки плаща по 70-100 евро наем месечно.

Всяка сутрин ромите се отправят на работа към полетата. Често изминават и по 150 км, за да достигнат до полето в Южен Лацио или близо до Салерно. Там някои роми спят нощем и в палатки, докато свършат работата си, след което се връщат в Кампания.

Българи от ромски произход - работна сила под мафиотски контрол в Южна Италия

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа