И Украйна се обяви твърдо против "Северен поток 2"

3889
И Украйна се обяви твърдо против "Северен поток 2"

Украйна поиска от Европейския съюз да забрани проекта за газопровода "Северен поток 2", който трябва да пренася газ от Русия до Германия. При посещението си в Брюксел украинският премиер Арсений Яценюк настоя още Съюзът окончателно да препоръча на 15 декември отпадане на визите за украински граждани, предаде БНР.

Разширяването на газопровода "Северен поток" е против украинските интереси, подчерта Яценюк. "Този проект трябва да бъде блокиран, защото лишава Украйна, Словакия и Полша от милиарди долари приходи и засилва монопола на руската компания "Газпром"", заяви Яценюк.

Борисов не каза колко даваме ние на Турция за бежанците, шегува се с парашут

За пръв път от доста време насам българският премиер Бойко Борисов реши да говори пред медиите преди днешния Европейския съвет. Българ...

Няколко източноевропейски страни, начело с Полша, вече изпратиха писмо до Европейската комисия срещу "Северен поток 2". Премиерът на България Бойко Борисов отказа да го подпише.

България не е изразявала позиция срещу „Северен поток 2”, поради простата причина, че ние трябва да сме запознати с цялата налична информация. Това каза по-късно енергийният министър Теменужка Петкова на въпрос за публикацията за позицията на България относно газопровода.

Днес уукраинският премиер напомни, че спирането на огъня в източните украински региони не се спазва от сепаратистите и настоя санкциите срещу Русия да останат. "Уверени сме, че ЕС ще запази единство и санкциите ще продължат. Те трябва да останат обвързани с пълното прилагане на Минското споразумение;, посочи Яценюк.

Той поиска и яснота за премахването на визите. "Украйна изпълни всичко, което обеща, за да получи безвизов режим. Очакваме положително решение от нашите европейски партньори на 15 декември", заяви министър-председателят на Украйна.

Полша иска ЕС да спре "Северен поток 2"

Полша иска Европейският съюз да забрани строителството на втори тръбопровод за руски газ за Германия под Балтийско море, като настоява,...

Отговорите на Съюза обаче бяха уклончиви, както в съвместното писмено изявление, така и в изказването на комисаря по разширяването Йоханес Хан.

"Относно визовата либерализация съм сигурен, че докладът ни в средата на декември ще е положителен, но не искам да предопределям какво ще е окончателното решение. Колкото до "Северен поток 2", нека е ясно, че Европейският съюз иска да насърчи конкуренцията, но икономическите инвеститори трябва да спазват европейските закони. Ако всичко е по правилата, няма да има пречки. Но ще направим задълбочен анализ и на други възможни инфраструктурни проекти", заявява Йоханес Хан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа