Искане да дойдат следващите: Протест за демобилизация в Украйна. Путин изкушава с мир (ВИДЕО)

12853
Искане да дойдат следващите: Протест за демобилизация в Украйна. Путин изкушава с мир (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Демонстрация с искане за демобилизация се проведе в Киев. Роднини на украински войници, които се бият без почивка на фронта от много време насам, искат те да бъдат освободени от дълга си и да бъдат сменени с други, които още не са го изпълнили.

Въпросът с мобилизацията в Украйна се превърна в много сериозна тема и се готвят законодателни промени, като се мисли да се свали долната граница за изпращане на фронта от 27 години на 25 години, както и да се намалят изключенията от привикване в армията. В момента положението с мобилизацията там е следното - всеобща, за възраст при мъжете от 18 до 60 години, но има особености:

  1. Ако нямаш боен опит отпреди, не може да те мобилизират, ако си във възрастовата група 18 до 24 години включително. В тази възрастова група може да подпишеш договор с украинското министерство на отбраната за военна служба, ако искаш.
  2. Ако въпреки това бъдеш мобилизиран, можеш да се обърнеш към съда за незаконна мобилизация.
  3. За мъжете, които са служили и имат военна специалност, се установяват различни граници на служебната възраст. Всичко зависи от ранга:

Още: Украйна измисли как да си осигури нови войници

  • Редниците, младшите сержанти и старшите офицери по договор имат пределна възраст за служба 45 години.
  • Старши сержанти и старшини по договор - 50 години.
  • Старши сержантите и старшините по договор са на 55 години.
  • Младши офицери – 45 години.
  • Висшите военни, например майорите и подполковниците, могат да служат до 50 години, а полковниците и капитаните от 1-ви ранг - до 55 години.
  • Старшите офицери имат пределна възраст за служба от 60 години.
  • Висшите офицери могат да служат до 65 години.

Междувременно в Русия беше проведено бдение за загиналите руски войници в Украйна. То беше организирано от инициативата "Път към дома" - съпруги и роднини на мобилизирани руснаци, пратени да се бият и умират в Украйна.

"Държавата няма да се нуждае от днешните герои, както не се нуждаеше от ветераните от Афганистан и Чечня. Ще забравят за тях, най-много да кажат "благодаря". Само благодарността няма да върне изгубен крак или мъртъв син. Отворете си очите, хора. Живеейки по принципа: "Ти умираш днес, а аз утре", ще чакате и ще заемете нашето място. Помислете дали си струва радостно да пляскате с ръце сега под успокоителните речи на президента или си струва да поискате забрана за участие на цивилни в специални операции", е посланието. За инициативата на Запад, а и в Украйна, отдавна се коментира, че тя генерално не е движение против войната в Украйна, а е против лично да поема и страда от щетите: Загубите на руската армия са повече от новите попълнения: Оценка от САЩ за ноември (ВИДЕО)

Путин търси примирие, Путин лъже

Междувременно, The New York Times излезе с материал, според който издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подава дипломатически сигнали, че е склонен на примирие в Украйна. Той е почнал да прави това "зад кулисите" още след успешните украински контраофанзиви миналата есен - в Харковска област и в Херсон. От септември тази година сигналите отново са се засилили.

Идеята за примирието е Путин да не разрушава допълнително офанзивния потенциал на армията си. Широко се обсъжда, че той е готов на по-решителни стъпки в тази посока чак след изборите за президент в САЩ, с надеждата да ги спечели Доналд Тръмп. Условията за примирието обаче са недопустими за Киев - 20-те процента окупирана украинска територия да си остане руска с обещание Киев да е столица на суверенна държава. Според Bild, това е само уловка, с цел възстановяване и нова руска атака, още дори през 2024-2025 година и този път към Европа.

Още: На лов за войници: Украйна се готви да връща избягали, за да воюват (ВИДЕО)

Аргументите на Bild - руска атака е възможна тогава, когато се сменя президентът на САЩ. Между ноември 2024 и януари 2025 година новият господар на Белия дом още няма да е встъпил в длъжност, а старият си отива - удобен момент, който може да се използва с идеята, че САЩ няма да реагират бързо и адекватно при атака срещу друга страна-членка на НАТО. Колко възможно е това предвид огромните загуби на руската армия в Украйна и предвид че дотогава има почти цяла година, в която тя ще бъде още обезкървявана, е друг въпрос.

Какво значи победа за Украйна: Зеленски за войната, мобилизацията, ПВО, Путин и САЩ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Трима испанци са загинали при стрелба в Афганистан

3 милиона души в Германия не работят - ето защо

Десетки руски бомби са изпуснати на руска територия, в ДНР няма кой да обезврежда

Брутални убийства: Как изличиха евреите в бившия СССР

Словакия: Фицо и тежката отрова на омразата. Всичко за политическата ситуация там

Ранени във военна академия в Санкт Петербург: Първи данни за удар с дрон (ВИДЕО)*

Има ли бойци на Френския чуждестранен легион в Украйна?

Защо в една германска провинция отменят правописа, включително на матурите

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com