Как Украйна трябва да промени армията си, за да спечели войната: Тактиката на дроновете и прехващането

17279
Как Украйна трябва да промени армията си, за да спечели войната: Тактиката на дроновете и прехващането
Снимка: 22 ОМБр/Оперативне командування "Південь"

Нито една страна в света не беше подготвена, че в тази война ще бъдат използвани дронове и системи за радиоелектронна борба в такъв огромен мащаб. Как трябва да преустрои армията си Украйна, за да спечели тази война? Как е организирано производството на системите за радиоелектронна борба и дроновете в Украйна и защо тя изостана значително в това отношение от Русия? На тези въпроси отговаря украинският военнослужещ, специалист по комуникации, радиоелектронна борба и разузнаване Сергей Бескрестнов с позивна „Светкавица“.

Големите фирми не искат да произвеждат

Системите за радиоелектронна борба и дроновете в Украйна в момента се произвеждат само от малки и средни предприятия, които са силно зависими от Китай, казва той в интервю за „Фокус“. Защо големите предприятия нямат интерес? От една страна вероятната причина е малкият марж на печалбата. За големите предприятия е по-изгодно да създават военни комплекси за половин милион долара, да ги продават на държавата с голям марж и да получават големи печалби, докато производството на хиляди малки устройства, каквито са дроновете, с минимален марж, за тях не представлява интерес.

Още: Русия пак показа, че не желае справедлив мир в Украйна (ВИДЕО)

От друга страна, за да се направят висококачествени средства за радиоелектронна борба, трябва да се инвестира в тяхната разработка, т. нар. R&D (изследване и развитие на иновации – бел.ред.). В момента се работи с готови китайски модули, на които се добавят антени. Но за да не зависят от Китай и да имат качествен продукт, предприятията трябва да направят собствена разработка, да измислят конструкция, да произвеждат платки, да внасят компоненти в страната – всичко това означава да инвестират и „замразят“ определени финансови средства. Малко компании са склонни да го направят, още повече, че утре комплексът може да стане неактуален и да трябва да се прави нов.

В същото време, казва военният, в Русия, главно в Москва и Санкт Петербург, имаше десетки предприятия още преди войната, които разработваха средства за радиоелектронна борба, включително за износ. И сега те просто преустроиха работата си във военен мащаб. В целия свят, добавя Бескрестнов, концепцията за защита срещу дронове отдавна съществува, но това е защита не от атаки, а от индустриален шпионаж - конкурентите да не шпионират компаниите и да не научават секретните технологии.

Нито една държава не беше подготвена, че това ще е война на дронове

На въпрос защо чуждестранните партньори не доставят на Украйна оборудване за радиоелектронна борба по същия начин, както доставят ПВО, Бескрестнов отговаря, че нито една държава в света не беше готова за това, че цялата война в крайна сметка ще се съсредоточи около дроновете и оборудването за радиоелектронна борба срещу тях и че ще бъде необходимо такова количество от тях.

Още: Главнокомандващият на Швеция отиде на фронтовата линия в Украйна (ВИДЕО)

В момента украинските сили разполагат едва с 30% от необходимото им оборудване за радиоелектронна борба, добавя той. Компаниите, които ги произвеждат, са затрупани с поръчки. „Представете си колко се чака. И още нещо - тъй като производството е обвързано с китайски модули, това може да свърши зле във всеки един момент, ако спрат доставките. Засега те идват у нас през съседни държави, но какво ще стане, ако този канал се затвори? Всички виждаме какво се случва в Полша, когато половината от компонентите са заседнали на украинско-полската граница. Не можем да разчитаме на Китай, трябва да започнем да правим тези базови неща в Украйна“, казва военният. ОЩЕ: Украйна не може да получи дронове заради протеста на полските шофьори на камиони (ВИДЕО)

Дроновете не достигат, но пък украинците са усвоили прехващането на вражески FPV дронове

Как става прехващането и защо това е критически важно? Бескрестнов обяснява, че всеки FPV дрон (дронове с управление посредством видеокамера) има два радиоканала. Единият, по който той се управлява и получава команди накъде да се движи – именно този канал се заглушава от куполите за радиоелектронна борба, така че операторът да не може да управлява дрона. Вторият канал е видеоканалът, който отговаря за изображението, което дронът предава; без него е невъзможно да се контролира устройството. Данните по видеоканала се предават на оператор, който се намира на разстояние 5-7 километра и насочва дрона.

Още: Така изглежда въздушен таран в XXI век: Украински срещу руски дрон (ВИДЕО)

Може да се прехване този канал, защото той е отворен. А е отворен, защото и украинците, и руснаците използват най-евтините FPV модули, опитвайки се да минимизират цената на дроновете-камикадзе за еднократна употреба. Втората причина е, че при FPV е важна "скоростта на получаване" на изображенията, а при аналоговия формат тя е най-бърза - няма закъснения при обработката, както е при цифровия сигнал. Третата причина е, че когато цифровият сигнал изчезне поради лоша връзка или заради средствата за електронна борба, операторът вижда син екран, но когато сигналът е аналогов, може въпреки всичко да се различи нещо през смущенията и да се порази целта.

Още: ПВО на Киев е непробиваемо: Бивш говорител на руското военно министерство обясни защо

Как се прехваща? Ето какво обяснява разузнавачът: "С прехващането на „изображението“, можем да видим откъде е излетял дронът. И тогава имаме две възможности - да заслепим конзолата на оператора, да му изпратим смущения, за да му попречим да види изображението. Или можем да запишем „снимката“ и да я покажем на момчетата от въздушното разузнаване, те знаят как да се ориентират на място и веднага ще ни кажат откъде е излетял дронът. Тогава ще поразим операторския екип с артилерия или с атакуващи дронове."

Затова по-важният проблем е не производството на стотици дронове, а подготовката на екипа. "Ако елиминираме 2-3 руски екипа на фронта, които извършват FPV атаки с дронове срещу нас, тогава веднага настъпва временна тишина в тази посока. Това вече е проверено. Тоест така премахваме не последствията, а първопричината", обяснява военният.

Още: За удари с дроновете "Шахед": Русия използва украински мобилен оператор? (СНИМКИ)

Руснаците също разбраха за тази тактика

Проблемът е, че руснаците също разбраха това и правят абсолютно същото. Когато се открие някаква тактика, печели този, който по-бързо започне да я прилага масово. След като открихме тази тактика, сега трябва незабавно да наводним фронта с устройства за прехващане на сигнала, така че да имаме предимство, казва Сергей Бескрестнов.

Още: Електронната война: Руска "стена" спира украинските дронове

Самата направа на скенерите-прехващачи, по думите на военния, не е никак сложна. Но засега няма кой да ги произвежда масово и това е проблем.

Радиоразузнаването трябва да се въведе във всички родове войски

Ако по-рано се смяташе, че само специализирани звена, като Службата за сигурност или Главно разузнавателно управление, се занимават с радиоразузнаване, то сега стигнахме до извода, че това трябва да се прилага навсякъде, казва военният. „Неслучайно командването на Сухопътните войски се обърна към мен с молба дори пехотинците да овладеят основите на радиоразузнаването. Всеки командир на батальон, полк или бригада, ако не е глупак, разбира, че неговата част трябва да има следните неща – FPV ударни групи, групи за въздушно разузнаване, способни да управляват „Mavic“ (квадрокоптери), и групи за радиоелектронна борба."

Още: "Русия произвежда 6 пъти повече FPV дронове от нас": Украйна има нужда от още инженери

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа