Електронната война: Руска "стена" спира украинските дронове

12882
Електронната война: Руска "стена" спира украинските дронове
Снимка: Getty Images

Украйна се опитва до известна степен да компенсира недостига на артилерийски боеприпаси и ракети с дронове, пускайки бомби от тях. Безпилотните летателни апарати служат и като незаменими "очи" на военните. Затова украинското правителство насърчава разработването и производството на хиляди нови дронове. Но процесът е изправен пред все нови предизвикателства, включително под формата на руски системи за електронна война, които могат да заглушават дроновете, да ги свалят или да поемат контрол над тях.

От пролетта украинската армия и нейните американски и британски доставчици на оръжия се чудят как да преодолеят руското заглушаване на геолокационни сигнали. Заради тях високоточни западни снаряди и GPS-насочвани ракети често пропускат целта. Руснаците са се научили да потискат GPS-сигнала на най-модерните високоточни боеприпаси и ракети от известните комплекси HIMARS. 

Ако говорим за радиоелектронната война на фронта, то руската страна сега има предимство. The Economist писа, че Русия разработва и използва такива системи за електронна война през последните години, като влага много усилия, защото признава технологичното превъзходство на западните въоръжени сили. Още: "Русия произвежда 6 пъти повече FPV дронове от нас": Украйна има нужда от още инженери

Една от възможностите за преодоляване на тази празнина е заглушаване на сигнали от все по-сложни системи, които използват данни, например от различни сензори на различни видове оръжия.

Руското превъзходство в електронната война, на което обикновено се обръща малко внимание в разговорите за въоръжения конфликт в Украйна, беше описано още през май от Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс, експерти от британския мозъчен тръст RUSI, които редовно пътуват до украинския фронт и пишат аналитични доклади за видяното. "Руската електронна война е много силен актив, с по една командна система, разположена е приблизително на всеки десет километра от фронта", пишат Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс в доклада, отбелязвайки, че това е основната причина за загубите сред украинските безпилотни летателни апарати. Загубите достигат приблизително 10 хиляди единици на месец. Според британците тези системи са в състояние да дешифрират и широко да използват украински полеви радиостанции, пише чешкото издание Hospodářské noviny.

Една такава система може да струва десетки милиони долари и затова е защитена и зорко охранявана. От началото на въоръжения конфликт Украйна, по собствени данни, е унищожила около 40 такива руски системи. Но това не е достатъчно.

Битката продължава

Хиляди украински оператори на дронове всеки ден се опитват да пробият електронната стена. Освен това най-лесният начин за руската армия е да намери и унищожи най-евтините дронове, каквито самата Украйна произвежда с хиляди. По-сложните военни дронове, оборудвани със средства за защита от смущения или с елементи на изкуствен интелект, способни да насочват или самите те да се насочват по разузнавателен маршрут без GPS сигнал, са много по-скъпи, а украинските въоръжени сили разполагат с много по-малко от тях. Още: Армията от дронове на Украйна с още 900 попълнения: "Окупаторите ще усетят силата им" (ВИДЕО)

Системите за електронна борба, наричани още с английското съкращение EW, често позволяват дори да се определи мястото, където се намира операторът на дрона и да се насочи артилерийски огън към него. Опитните оператори на дронове са високо ценени и от двете страни. Значението им нараства, защото все по-често се използват дронове камикадзе, които операторът насочва директно към целта благодарение на камерата, с която е оборудван безпилотният летателен апарат. Още: Украйна атакува мощно Русия с дронове по Белгород, Курск и Крим

"Както показва въоръженият конфликт в Украйна, един от важните параметри на военния дрон е способността да оцелява в бойни условия, тоест способността да остане незабелязан и да устои на влиянието на радиоелектронната война. Това са две ключови качества, от които много други нещата зависят“, каза наскоро генерал Роман Гитга, който отговаря във въоръжените сили на Чешката република за въвеждането на безпилотни летателни апарати, както военните наричат дронове. 

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни нарече радиоелектронната война една от петте ключови области в развитието на въоръжения конфликт в Украйна в статията си в Economist защо въоръженият конфликт не върви напред. "Една от основните причини за мощта на руските системи за радиоелектронна борба е тяхното масово производство. Руските войски имат достатъчно от тях на тактическо ниво. И въпреки че много такива системи са унищожени от началото на агресията, руснаците все още имат предимство в тях“, пише Валерий Залужни.

Украйна работи по създаването на собствена система за електронна война, наречена „Покров“, но поради липса на материали, технологии и производствени площи, процесът се развива бавно. Най-често украинците използват „системите на Франкенщайн“, тоест те вземат за основа стари съветски устройства и ги подобряват чрез съвременни западни технологии. Още: Украински дрон "честити" празника на Курск с удар в града (ВИДЕО)

Украинските съюзници от НАТО не искат да изпращат такива системи в Киев. Подобни технологии са обект на най-строги експортни ограничения и според някои експерти все още е под въпрос доколко тези западни системи биха били ефективни в пряка конфронтация с руските. Руснаците могат да научат как работят тези системи на НАТО и да адаптират своите оръжия и електронни устройства към тях. Освен това те могат да предават техническа информация за тях на китайците, които САЩ считат за свой основен съперник в света и потенциален противник във войната за Тайван.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари