Карцер за незакопчано копче: Свидетел разказва за наказанията към Навални в затвора

6701
Карцер за незакопчано копче: Свидетел разказва за наказанията към Навални в затвора
Снимка: Алексей Навальный/Facebook

"Никой не е крил, че целта е била Алексей Навални да бъде погубен. Първата крачка за това е изпращането му в т.нар. БУР (бараки със засилен режим от камерен тип). Зоната е избрана така, че Навални да бъде напълно изолиран от света. Всеки разговор с него и дори поглед към него е бил жестоко наказван: най-малко побой и прилагането на т.нар. "светофарна система" (изпращането в далечна колония в Ямало-Ненецки автономен окръг, който заема крайния север на Западносибирската равнина) или при "петлите". "Петлите" са най-низшата каста сред затворниците -  тези хора буквално са слугите на всички останали – включително сексуално." Това разказва очевидец, вътрешен източник на считания за приближен до ФСБ руски телеграм канал ВЧК-ОГПУ. Затворническият закон: Мрачното настояще и бъдеще на руската армия и руското общество

Настройване

По думите на свидетеля всички затворници са били специално настройвани срещу Навални, за да се пресече в зародиш всяка проява на съчувствие и солидарност. Един от инструментите за настройване срещу руския опозиционер е въвеждането на сутрешна гимнастика в почивните дни, които са били единственото време за отпускане на затворниците. Сутрешната гимнастика е била въведена за целия лагер с идването на Навални в колонията.

Още: Навални в интервю през 2020 г: Ако ме убият, няма да променят нищо (ВИДЕО)

Главната причина за изпращането му зад полярния кръг е да се замрази всяка негова активност. Първоначално е трябвало да го изпратят в колония във Владимировска област, където специално са обособили килия под покрива, а на т.нар. "козли" (затворници, които участват в официални затворнически структури и желаят да работят със затворническите власти) са били дадени инструменти, с които да поставят камери и микрофони. В бараките към него са прикрепили 11 козли-бригадири, чиито присъди са били по-големи от тези на Навални.

Напрежение

Тези осъдени денем и нощем следили Алексей и са се опитвали да го държат в непрекъснато напрежение. Например, всяко отиване до тоалетната на политика е било съпроводено с ескорт от т.нар. козли. 

Още: Майка от Беслан: Защо такава жестокост към Навални, а 20 години убийците на синовете ми не са наказани (СНИМКА)

На Навални са дадени дрехи два размера по-малки. Едно незакопчано копче е било причина за наказание и изпращане на комисия, а от там в карцера.

Страх от Навални

Затворническите власти всячески се опитвали да държат престъпниците далеч от Навални. За целта работното му място е било в килията му, там той работел с шевна машина под зоркия поглед на 11 надзиратели.

Друг пример за страха от Навални е как са били организирани посещенията му в столовата. Когато се образувала опашка се раздавал сигнал и всички затворници били събирани в стаите за психическо разтоварване за гледане на телевизия. На всички е било забранено да излизат от бараките и дори да поглеждат през прозорците. Такива неща не се случват дори, когато в колонията има посещение на високопоставено лице, посочва източникът на ВЧК-ОГПУ.

Навални и затворниците на съвестта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа