Критика в "Таймс": Британски изтребители за Украйна - а колко време се мотаем с обучението на собствените си пилоти?

26728
Критика в "Таймс": Британски изтребители за Украйна - а колко време се мотаем с обучението на собствените си пилоти?
Снимка: Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски не трябва да възлага големи надежди на обучението на украински военни пилоти във Великобритания. Кралските военновъздушни сили (ВВС) оказват скромен напредък в обучението на собствения си персонал: понякога това се проточва цели 9 години.

Един от нашите крале: Зеленски подари на председателя на британския парламент каската на украински пилот (СНИМКА)

Зеленски с радост прие предложението на Обединеното кралство да обучава украински пилоти да управляват високоскоростни самолети. Но ако се съди по доста скромния успех на Кралските ВВС в обучението на собствените си пилоти, украинският президент ще трябва да изчака поне 5 години, преди украинските пилоти-асове да могат да пилотират изтребители в украинското небе, коментира авторитетното издание The Times.

Украйна обяви колко изтребителя чака от Запада (ВИДЕО)

Украйна очаква да получи общо 24 изтребителя от западните си партньори в първия такъв военен пакет помощ досега. Това заяви говорителят...

Стотици бъдещи британски пилоти все още чакат дълги периоди от време, за да преминат обучение поради постоянни закъснения в изпълнението на програмата за обучение - проблем, който пандемията от COVID-19 изостри още повече. Предполага се, че на Кралските военновъздушни сили трябва да отнеме 3 години, за да обучат пилот на високоскоростен реактивен самолет от нулата. В доклад на Сметната палата на Великобритания за 2019 г. обаче се казва, че срокът за подготовка е разтегнат с повече от 7 години. А на заседание на комисията по отбрана към британския парламент по-рано през февруари депутатите споменаха, че са се срещнали с летци, които не са успели да завършат обучението си дори след 9 години.

Представители на военновъздушните сили настояват, че ситуацията се подобрява, макар и доста бавно. Командващият на авиацията сър Майк Уигстън каза на депутатите, че средният период на обучение на пилоти вече наближава 5 години и трябва да бъде намален на 4 през следващата година. Той призна, че много от тези, които са се присъединили към ВВС с надеждата да летят, но сега трябва да чакат дълго време за своя ред за тренировъчни полети, са наистина разочаровани. "Наистина им съчувствам заради ситуацията, в която се намират. Те не правят това, за което се присъединиха към военновъздушните сили, и биха дали всичко, за да бъдат на предната линия", каза Уигстън.

По време на посещението си в Обединеното кралство Зеленски леко смъмри британския премиер Риши Сунак, когато той каза, че ще са необходими поне 3 години, за да се обучат украински пилоти. Зеленски отбеляза, че украинците вече умеят да управляват самолети от съветската епоха. "Ще ви изпратим пилоти, които вече са летели 2,5 години", добави той.

Докато изпращането на изтребители Typhoon може да бъде хубав бонус за Зеленски – през 2024 г. Кралските ВВС трябва да пенсионират 24 от тези самолети, които отговарят на всички изисквания на украинците – истинският подарък биха били американските F-16 или шведските "Грипен", които са по-подходящи за нуждите на Киев.

ВИДЕО: Литва дава оръдия срещу дронове на Украйна, Словакия обеща МиГ-ове

Литва ще достави на Украйна оръдия за сваляне на дронове 36L70, които имат обхват от 5 километра. Това каза литовският министър на отбр...

Въпреки това предложението на Сунак за обучение на украински пилоти в крайна сметка може да се окаже по-скоро дипломатично, отколкото практично. Демонстрирайки желанието на Великобритания да разшири подкрепата си, Сунак инициира дискусии за това колко далеч западните страни са готови да стигнат, за да подсилят украинските ВВС. Ако други страни се съгласят да последват примера на Великобритания, е напълно възможно украинските пилоти да седнат в западните бойни самолети много по-рано от 5 години.

ОЩЕ: F-16 на Украйна - ще помогнат ли наистина или Русия има отговор?

Автор: Джордж Грилс

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа