Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров разтревожен от военните партньорства и оръжейните разходи на САЩ

22 април 2024, 14:42 часа • 3528 прочитания

Нови нападки към НАТО и САЩ отправи руският външен министър Сергей Лавров. Оглавяваното от него министерство разпространи видеообръщение към участниците в Московската конференция по неразпространение, организирана от Центъра по енергетика и безопасност.

Лавров атакува САЩ и Запада: Отново

"Оглавяваният от САЩ "колективен Запад" цинично съчетава целенасочен демонтаж на пречещите на Вашингтон равноправни договорености със схеми, създаващи преимущества за американската страна", посочи Лавров. "Целта е да се добие едностранно военно превъзходство за сметка на нови ограничения на ядрените арсенали на опонентите при укрепване на съвкупния превес на Запада в областта на неядрените потенциали", каза още министърът.

Още: Външният министър на Русия пристигна на посещение в Китай

По думите му в битката за решаващо военно превъзходство "Вашингтон и неговите съюзници разширяват мрежата от алианси, насочени против трети страни и активно осъществяват редица крайно дестабилизиращи военно-технически програми". 

Според Лавров дълбоко безпокойство предизвиква партньорството на САЩ, Великобритания и Австралия AUKUS, което по думите му "все повече придобива черти на военен блок. В този смисъл обезпокоителни са и "ръстът на военните разходи на страните от НАТО и съюзниците на Съединените щати", както и плановете за увеличаване на ядрения потенциал на Великобритания.

"В условията на водеща се против нас тотална хибридна война не съществува никаква основа за диалог със САЩ по контрола над въоръженията и по въпросите на стратегическата стабилност като цяло", обобщи Лавров.

Лавров: Русия ще помага на африканските държави да повишат бойния си капацитет

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес