Мнение от Острова: Изпращаме на Украйна грешните танкове! (ВИДЕО)

16188
Мнение от Острова: Изпращаме на Украйна грешните танкове! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Правителството заяви, че ще достави на украинските въоръжени сили британски основни бойни танкове от типа на мощния Challenger 2. Логиката е убедителна: имаме резервни танкове, а Украйна се нуждае от бронирана техника за предстоящата пролетна офанзива, когато лютата източноевропейска зима отстъпи място на по-благоприятни условия за бой. Това, което обаче е по-малко убедително, е аргументът, че трябва да дадем на Kиев Challenger 2, пише британското издание The Telegraph.

Първата задача е за лесни числа. Понастоящем армията разполага с 227 Challenger 2, разделени между три полка, училище за обучение и платформи, използвани като резерви или за части. Междувременно министърът на отбраната на Украйна смята, че страната се нуждае от около 300 танка. Не е нужно да си математик, за да отбележиш, че 227 е значително по-малко от 300. Вместо това правителството възнамерява да предостави 14 от 79-те машини, които трябва да бъдат консервирани като част от модернизирането на Challenger 3, който ще влезе в експлоатация през 2027 г. 

Това ни води до втория проблем: само защото танковете са консервирани, това не означава, че няма да имаме нужда от тях. Повечето от съществуващите машини Challenger 2 ще бъдат необходими за поддръжка през целия живот на Challenger 3. Новите елементи на дизайна на Challenger 3 са главно в купола и основното оръдие; това дава истинско предимство при поддръжката, тъй като повечето от останалите могат да бъдат канибализирани от стари машини Challenger 2, когато частите се нуждаят от подмяна. Би било възможно да заобиколим този проблем, като закупим нови машини, но това ни отвежда до третия проблем: надграждането до Challenger 3 е определено да струва общо £800 милиона. Закупуването на нови машини би увеличило значително разходите. Още: Оръжие за Украйна: Какво трябва да дадат САЩ и Запада за украинска победа?

Съществуват и реални рискове за оперативната сигурност, ако британските танкове попаднат в руски ръце. Всеки Challenger 2 е оборудван с броня Dorchester – класифицирана конструкция, до която никоя друга нация няма достъп – в допълнение към чувствителни цифровизирани комуникационни системи и системи за наблюдение. Тъй като тези системи е малко вероятно да бъдат заменени (много трудна задача), ако дори един британски танк бъде заловен, секретните британски разработки, предназначени за използване в Challenger 3, ще бъдат в ръцете на врага. Това е твърде сериозна заплаха, за да се понесе. 

Тази сложност – първоначалното преоборудване, обучението на украинските танкови екипажи, както и организирането на поддръжката им – затруднява възможностите за износа на Challenger 2 като жизнеспособен, дори за находчивите и закалени в битки украинци. Прогноза: 3 оръжия, които САЩ няма да даде на Украйна (ВИДЕО)

Вместо това трябва да търсим по-интелигентен вариант. Кралство Йордания наскоро изтегли своя парк от около 400 британски танка Challenger 1. Това е достатъчно, за да достави на Украйна целия танков парк, от който се нуждае, както и основните резервни части за поддръжка на бойното поле, без да се компрометират чувствителните технологии. Освен това би било изключително по-евтино за Обединеното кралство да ги купи от името на Киев. Те ще осигурят на Украйна готова танкова дивизия за изключително важната пролетна офанзива.

Междувременно "Ханделсблат" информира, че оръжейната компания Rheinmetall е направила уточнение относно танковете, които може веднага да достави на Украйна. Според съобщението, става въпрос за над 100 танка - Leopard 2, модифицирани Leopard 1 и британски Challenger 1.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа