На Путин не се съобщава за пораженията на руската армия в Украйна, твърди Христо Грозев (ВИДЕО)

33144
На Путин не се съобщава за пораженията на руската армия в Украйна, твърди Христо Грозев (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Обръжението на руския президент Владимир Путин не му предоставя пълната информация за хода на инвазията в Украйна. Това заяви Христо Грозев, изпълнителен директор и председател на борда на базирания в Нидерландия разследващ сайт Bellingcat в интервю пред телевизионния канал ICTV.

Според Грозев руската пропаганда работи доста ефективно за аудиторията в границите на самата Руска федерация, но вече има нулев успех пред чуждата аудитория – и това е основната промяна, която се забелязва в последно време.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пленени руски военни: Иска ни се да потънем в земята заради ужаса, който причинихме (ВИДЕО)

„В сравнение с 2014-2015 г., когато успяха да повлияят на част от западната аудитория, сега в Европа няма нито един адекватен човек, който да повярва на тези фалшификати. За съжаление обаче за руската публика това продължава да работи. Беше ми тъжно да разбера, че дори хората, използвали интернет допреди две седмици, за да намерят информация, след блокирането на Twitter, Facebook, YouTube, „Ехо Москва“ и телевизия „Дожд“, просто спряха да търсят. Те получават информация само от телевизията и от ВКонтакте и затова имат съвсем изопачена картина на нещата. Проблемът не е в това, че се правят голям брой фалшификати, при това качествени, а че източниците на информация са затворени“, подчерта журналистът.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Путин: Ще постигна целите си „или чрез преговори, или чрез война“

По думите му в Русия много рядко, практически никога, не се е променяло нещо под натиска на масите. Дори през 1917-1918 г. това, което се случи, не бе заради исканията на масите, а на елита, който реши нещо да промени, отбелязва той. Точно това можем да очакваме и сега – в настоящата ситуация също има елит в Русия, който е недоволен от случващото се, тъй като никога не е бил съгласен да заплати неговата цена. За много хора дори от обкръжението на Путин, които не са част от военния му кръг, тази война беше изненада, твърди Христо Грозев. Елитът не се е подготвил да спаси себе си. И очевидно ще има мотивацията да промени нещо, може би чрез преврат.

Елитът ще използва за тази цел недоволството на хората, продължава журналистът. А недоволството ще се появи не сега, а когато руските майки разберат, че синовете им, с които не могат да се свържат, в действителност вече не са живи и че тези случаи са хиляди, а не стотици. "Затова очаквам, че именно тогава ще се появят протестите, които ще бъдат спонсорирани от олигарсите", казва той. „Аз не виждам ситуация, при която олигарсите просто ще се съгласят да се лишат от възможността да пътуват или да останат без част от състоянието си“, каза още Грозев, визирайки западните санкции, засегнали сериозно руските богаташи.

Спомени на учителката на Путин: В училище го смятаха за „подъл и неорганизиран“

Руският президент Владимир Путин, който започна пълномащабна инвазия в Украйна, е станал необщителен още на 11-годишна възраст. За това...

Мнозина казват, че Путин е в информационен вакуум, твърди журналистът и добавя, че според него повечето поражения и неуспехи на руските сили не се съобщават на президента на Русия правдиво.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Путин: Спецоперацията се прекратява само ако Киев спре да се бие

„Дълго съм размишлявал върху това още през 2017 г., когато направихме голямо разследване на обстрела на Мариупол от февруари 2015 г, когато над 90 невинни жители бяха ранени. Тогава руската армия обстрелваше. Ние направихме това разследване въз основа на стотици или дори хиляди прихванати телефонни разговори, които вашето правителство (украинското – бел.ред.) ни предостави, за да преценим независимо кой точно е стрелял и дали това е била руската войска. И още тогава забелязах, че повечето поражения и неуспехи не се докладват правдиво на висшестоящите. И ако погледнете днешните събития, когато се вижда нагледно и обективно, че провалите са много повече, аз съм сигурен, че за тях не се съобщава на Путин. До него не достига пълната картина за тези провали. От друга страна, вътрешните източници все повече са готови да споделят. Специално онзи ден те споделиха, че когато Путин е бил информиран, че осем ракети (от тези, които вече не са налични достатъчно в руските запаси) са били изстреляни по Виница, президентът на Русия е побеснял. Защото по-рано са му съобщавали, че тези ракети са много ценни и имат на разположение само 1000 бройки. Затова аз мисля, че нещо достига до него, но повечето от информацията се крие. Например фактът, че 100% от украинците, на практика цялото население, има негативно отношение към окупаторите, най-вероятно просто не му е съобщен, защото се страхуват да му го кажат“, каза разследващият журналист на Bellingcat.

Христо Грозев смята още, че Русия не е прехвърлила 95% от всичките си войскови части на територията на Украйна, защото например голяма част от Първа руска армия още е на границата с Украйна, но не е навлязла през нея. Но материалните ресурси, които са прехвърлени – гориво, муниции, ракети, са били разчетени за война, която да продължи 7-8 дни.

Затова в момента руснаците изпитват недостиг на бензин, например, и се виждат цистерни, които се опитват да стигнат до мястото на дислокацията на военните части, но не могат да го направят, защото те са разхвърляни практически по цяла Украйна. И тези дупки в снабдяването ще се увеличават все повече, защото най-слабата страна на руската армия е логистиката и това е известно на всички, смята Христо Грозев.

Директорът на ЦРУ: Путин се провали във всичко в Украйна. Трупат се данни за военни престъпления

Владимир Путин направи серия от грешни предположения, на базата на които руската армия нахлу в Украйна. Това заяви директорът на ЦРУ Уи...

ВИЖТЕ ОЩЕ: Чернигов: Агонията на един сринат град (ВИДЕО)

Очакванията му са все пак да се подновят опитите с наличните ресурси от ракети, които обаче не са дългобойни, а поразяват цели максимум на 120-130 км, да се превземат градове като Суми и Харков. Но новото развитие на ситуацията ще дойде благодарение на оръжието, което Украйна вече получава и ще получи в близките дни – по последни данни това са най-скъпите и модерни ракети.

ВИЖТЕ ОЩЕШокиращото признание на руски военен при вида на Кличко и Усик в униформа и с автомати

СЛЕДЕТЕ НА ЖИВО: Кризата в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Двама задържани в Полша за пребития с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com