Чернигов: Агонията на един сринат град (ВИДЕО)

19183
Чернигов: Агонията на един сринат град (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Невероятната съпротива на жителите на северния украински град Чернигов, които само преди пет дни отблъснаха с голи ръце първите два заблудени руски танка, вече е в историята. В петък следобед руската атака срещу града се усили и жителите му се оказаха хванати в капан.

Ракетният обстрел причини огромен пожар в нефтобазата в града, в която се съхраняваха над 5 хил.куб.м дизелово гориво. Облак черен задушлив дим обви цялата южна част на града, през която все още можеше да се излезе. На север, запад и изток руски танкове заеха позиции в полето и стреляха по всичко, което се приближава, отбелязват кореспондентите на АФП.

В края на деня единствената все още проходима ос - допотопен мост на юг през реката, на свой ред бе ударена. На входа на моста няколко коли с цивилни все пак опитват всичко, за да минат, но един от руските самолети „Сухой“ се появява на малка височина в тяхната посока, свидетелстват журналистите. При първата бомба на няколко десетки метра от тях всички се хвърлят на асфалта, децата пищят от страх.

Протести срещу войната в Украйна се провеждат в Русия, силите за сигурност задържат протестиращи

В Русия се провеждат антивоенни действия, насрочени за 6 март. Протестиращите са задържани от силите за сигурност, съобщава сайтът на "...

„Ще умрем, ако останем тук“, крещи жена. Украински полицай, изтощен и ужасен също като тях, приклекнал зад автомобила си, им крещи да минат преди следващия удар. Той не знае дали мостът ще издържи, не знае и какво ги чака от другата страна.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пленени руски военни: Иска ни се да потънем в земята заради ужаса, който причинихме (ВИДЕО)

Чернигов, ключов град по посоката на придвижването на руските сили към Киев, се задържа седем дни. На осмия, руснаците показаха, че вече не става дума за увеличаване на натиска или дори за битка, а буквално за смазване на града, кадрите от който днес напомнят запустението в Грозни по време на войната в Чечения през 1995 г. Руските самолети изстрелват касетъчни бомби над един от жилищните квартали, свидетелства пред АФП Сергей Блудний, един от оцелелите, който събира останки, потвърждавайки множеството видеа от удара, публикувани в социалните мрежи. По улицата има мъртви тела. "Те стояха на опашка пред аптеката ето там и всички умряха", казва Сергей.

Нападението, продължило по-малко от десетина минути, в този все още гъсто населен район и върху двете съседни училища, служещи като база на украинските войници, бе един от най-смъртоносните удари от началото на руската инвазия в Украйна и причини смъртта на 47 души, според АФП.

В петък сутринта от града тръгнаха последните конвои с цивилни. Опашка от няколко хиляди коли, с натъпкани вътре хора, пое в посока към Киев, с включени предупредителни светлини, и със залепени с тиксо на предните стъкла надписи „ДЕЦА“. Но далеч не всички са успели да напуснат града. Семейството на 65-годишния Петро Бахатюк не е могло да тръгне навреме. „Сърцето ми се къса, децата ми не са успели да тръгнат, внуците ми все още са там, отивам да ги търся“, казва той.

Консулът ни в Одеса: Без помощ Украйна няма да издържи

"Без помощта на Европейския съюз и без солидарността на останалия свят Украйна едва ли ще издържи много. Тя има нужда от нашата подкреп...

На тайно място, от страх да не бъдат следващата мишена, някои местни служители се опитват да организират оцеляването на последните цивилни. Те правят камуфлажни екипировки с надеждата да останат скрити от врага, обяснява заместник-кметът Регина Гусак в този щаб. В скривалището от пода до тавана са заредени консерви и топли дрехи, а в единия ъгъл има купчина протектори за матраци за децата, които се напишкват от страх по време на бомбардировките.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: На Путин не се съобщава за пораженията на руската армия в Украйна, твърди Христо Грозев (ВИДЕО)

Чернигов е оставен на произвола, по-скоро спасяван отколкото защитаван от шепа въоръжени доброволци, цивилни, присъединили се към Териториалната отбрана, парамедици и няколко претоварени пожарникари.

Следващите две видеа показват разрушенията и ужаса в Чернигов:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа