Нова надежда за по-устойчиво споразумение с Турция заради мигрантите

1795
Нова надежда за по-устойчиво споразумение с Турция заради мигрантите
Снимка: Getty

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за нова среща на върха в Истанбул - с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, през следващата седмица, по въпроса с мигрантите и Сирия. Възможно е на нея да присъства и британския премиер Борис Джонсън, пише БГНЕС.

"Ще проведем тази среща следващия вторник (17 март). Ако Борис Джонсън успее да дойде, това ще бъде среща на върха между четирима лидери, а ако не, ще бъде между трима", каза Ердоган пред репортери при завръщането си от Брюксел.

Германия приема 1500 бедстващи деца от гръцките лагери

След сериозен обществен натиск, Германия обяви, че ще приеме до 1500 деца от гръцките лагери. Става дума предимно за момичета под 14-го...

Турският президент намекна за нова фаза в отношенията с ЕС, като каза: "Предприехме много стъпки и ще продължим да напред".

Ердоган заяви, че Турция е започнала нова дипломатическа инициатива за прекратяване на огъня в Идлиб. Той каза в Брюксел, че са били обсъдени проблемите с мигрантите и ситуацията в Идлиб. Турският лидер заяви, че очаква положителни резултати от предстоящата среща на НАТО на 11 март.

Реджеп Ердоган подчерта необходимостта от преоценка на отношенията между Турция и ЕС, като заяви, че лидерите на ЕС са съгласни, че Турция е спазила своята страна по споразумението за бежанците през 2016 година, целящо да спре потока на нелегални мигранти към Европа.

"Надяваме се политически и технически екипи да работят по тези въпроси и до срещата на върха на лидерите на ЕС на 26 март да имаме конкретни резултати. Една от основните причини, поради които имаме проблеми, е липсата на диалог", каза той.

Гърция продължава да отблъсква мигранти, Турция да ги вкарва (ВИДЕО)

Гръцките власти съобщиха, че са попречили на 1646 души да влязат в страната между неделя сутринта и тази сутрин. Двама мъже - един еги...

Гърция и Европа искат да си сътрудничат с Турция по въпросите на миграцията, но без изнудване, заяви премиерът Кириакос Мицотакис на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Себастиан Курц след срещата им във Виена.

Той каза, че напрежението в региона на Еврос трябва да деескалира. Напливът на мигранти от Турция по море е паднал до нула през последните няколко дни, отбеляза Мицотакис: "Надявам се да това продължи, защото ще бъде доказателство, че Турция се съобразява".

Според Мицотакис, Турция е задължена да ограничи миграционните потоци съгласно съвместното споразумение с ЕС и благодари за австрийската хуманитарна помощ на мигрантите.

От своя страна Курц благодари на Мицотакис за "усилията му да направи Гърция привлекателна за инвестиции и заяви, че турският президент Реджеп Ердоган "злоупотребява с бежанци и мигранти, които от години живеят в Турция, експлоатира ги и ги използва като оръжие" срещу ЕС.

Йоханес Хан: Ердоган отвори границите за отклоняване на вниманието

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан счита отварянето на границите към Европейския съюз за маневра на турския президент Реджеп Тайип Ер...

Още: "ЕС иска да запази споразумението за мигрантите с Турция"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа