X
 
 

Окончателен крах на сделката на Мей за Brexit. Идват ли предсрочни избори на Острова?

3232 2
photo of Окончателен крах на сделката на Мей за Brexit. Идват ли предсрочни избори на Острова?
Снимка: Getty Images/Guliver
Британските депутати окончателно отхвърлиха сделката на Тереза Мей за Brexit, предизвиквайки още по-голяма неяснота и безизходица на Острова. Шансовете страната да се отцепи от ЕС без сделка нарастват драстично, като Лондон има на разположение само 2 седмици до крайния срок за напускане на блока - 12 април.

За трети пореден път споразумението на премиера не бе прието, този с 344 гласа "против" срещу 286 гласа "за". 

Британските депутати не се трогнаха от офертата на Мей да подаде оставка в замяна на подкрепа за сделката ѝ. Въпреки гласовете на редица поддръжници на Brexit от консерваторите, премиерът не получи необходимата парламентатна подкрепа и вотът отново "не мина".

Британският парламент пое контрол над Brexit, три нови оставки в правителството на Мей

Британските депутати гласуваха за получаване на по-голяма роля по Brexit, осигурявайки си властта да проведат серия от гласувания, за д...

В последвалите изказвания Мей предупреди, че отхвърлянето ще има "тежки последици", а Лондон ще се наложи "почти сигурно" да участва в изборите за Европейски парламент през май. Няколко депутати, сред които и лидерът на Лейбъристите Джереми Корбин призоваха премиера незабавно да подаде оставка и да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори.

Тъй като депутатите не приемат сделката на Мей, няма време за нова сделка, а те категорично отхвърлят варианта за Brexit без сделка, парламентът ще трябва да измисли някакъв алтернативен вариант. Но всяка алтернатива ще изисква споразумение за напускане. Британското правителството ще продължи да работи за организиран Brexit, както изисква резултатът от референдума, увери премиерът.

В дебатите преди вота Мей призова колегите си да подкрепят сделката ѝ като "последната възможност да се гарантира Brexit".

Реакциите от Брюксел също не закъсняха. "С оглед на отхвърлянето на споразумението за оттегляне от Камарата на общините, реших да свикам Европейски съвет на 10 април", написа в Twitter председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонименjavascript:; 2 Анонименjavascript:; преди 6 месеца Профил на трол?
    i like your money money money
  • brexit , trix , dragseat ? 1 brexit , trix , dragseat ? преди 6 месеца Профил на трол?
    забележително е само фактът че самите британци вече не знаят за какво точно спорят . Става ли въпрос за отношения с ЕС ? За отношения вътре Обединено Кралство , статутите им ? За въпрос къде е локализация на кралството в системата комонвелт ? Или в Нато или в ООН ? Или по опростено в някой въобразен исторически план ? Последничт бастион на английската църква ? Фортрес империал на английската науч виж още ›› на система ? Гралът на чистота в английски език както и лайфстайл техен ? Или по сложно , моментът за реформа на тяхната здравна система ? теми и въпроси навсякъде .
missing image
Изложба за развитието на предизборната агитация подготвят в Добрич

Във фонда на Регионалния исторически музей в Добрич се съхранява изключително богата колекция от предизборни материали от най-ново време, съобщават...