Британският парламент не стигна до съгласие за нито една алтернатива на Brexit

4258
Британският парламент не стигна до съгласие за нито една алтернатива на Brexit
Снимка: iStock/Guliver

Британските депутати гласуваха против всички алтернативни варианти за Brexit в серия от индикативни гласувания снощи, предаде БГНЕС, позовавайки се на BBC.

Гласуванията бяха част от процеса на изземване на контрола върху Brexit от изпълнителната власт. За целта бяха гласувани пакетно 8 предложения, за които депутатите казаха само "да" или "не", като гласуването беше наведнъж, заради притеснения, че при гласуване предложение по предложение, резултатите от първите вотове ще повлияят на следващите.

Осемте предложения, които председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу внесе за гласуване, бяха:

1. Предложение В, което казва Великобритания да напусне ЕС без споразумение на 12 април. За - 160 депутати, против - 400.

2. Предложение D, което казва Великобритания да търси договарянето на "Общ пазар 2.0" с Брюксел, включително членство в единния пазар на ЕС и митнически споразумения. За - 188 депутати, против - 283.

3. Предложение H, което казва Великобритания да остане част от Европейската икономическа зона и отново да подаде молба за членство в Европейска асоциация за свободна търговия. За - 65 депутати, против - 377.

4. Предложение J, което казва, че сделка на Великобритания с ЕС за Brexit трябва да включва постоянно и подробно споразумение за митнически съюз с Брюксел, което да покрива цялата територия на Великобритания, включително Северна Ирландия. За - 264 депутати, против - 272.

5. Предложение K, което казва Великобритания да се заеме с изпълнението на плана на опозиционната Лейбъристка партия за митнически съюз с ЕС и възможно най-близка синхронизация с единния пазар на ЕС. За - 237 депутати, против - 307.

6. Предложение L, което казва Великобритания да отмени изпълнението на член 50 от Договора за ЕС ако парламента в Лондон не се съгласи на напускане на ЕС без сделка за условията. За - 184 депутати, против - 293.

7. Предложение M, което казва, че трябва да има референдум, който да потвърди, че гражданите са съгласни с условията на сделката за Brexit, преди тя да бъде ратифицирана от парламента. За - 268 депутати, против - 295.

8. Предложение O, което казва Великобритания да търси контролирано излизане без сделка от ЕС, ако сделка с Брюксел не може да бъде договорена. За - 139 депутати, против - 422.

Гласуваните изменения нямаха тежестта на закон и затова се наричат "индикативни". Британският парламент Тереза Мей каза по-рано, че ако някое предложение бъде одобрено, може да се съобрази с него, а може и да не го направи.

Какво следва?

Този въпрос беше моментално поставен от BBC, като еднозначен отговор няма. Очаква се все пак Мей да опита за трети път да прокара постигнатата от нея сделка с ЕС за мек Brexit, с надеждата, че обещанието ѝ след това да сдаде поста си ще донесе достатъчно подкрепа за отхвърлената вече два пъти сделка, макар вторият път тя да беше подобрена - с въвеждане на независим арбитраж по отношение на действието на ирландския предпазен механизъм. Засега обаче Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия казва, че няма да даде подкрепа.

Дали на Тереза Мей ще бъде позволен трети опит да прокара сделката с ЕС в парламента не е ясно и поради позицията на Джон Бъркоу, който се позова на прецедент и отсъди, че не може да подложи на гласуване в рамките на една парламентарна сесия нещо, което вече е отхвърлено, ако в него не са внесени "значителни промени".

Някои от депутатите, които подкрепиха протеклите в сряда вечерта индикативни гласувания, искат тези от тях, които получиха най-голяма подкрепа въпреки отхвърлянето - като идеята за втори референдум - да бъдат подложени на гласуване втори път, вероятно в понеделник (1 април). Други депутати настояват, че единственият останал начин са нови парламентарни избори, които да формират нов парламент, защото в сегашния не може да се постигне компромис.

Великобритания все още е заплашена от излизане от Европейския съюз без сделка за условията на раздялата на 12 април. Все пак тази възможност се счита за малка, след ясната съпротива срещу нея от мнозинството депутати. Какъв метод ще се приложи за избягването ѝ, обаче и дори кой ще е начело на процеса, остава неясно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа