Политико: Очертава ли се драма на днешната среща на върха на ЕС?

1323
Политико: Очертава ли се драма на днешната среща на върха на ЕС?
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес се провежда обичайната за края на годината среща на върха на Европейския съвет. И по традиция лидерите отново трябва да разрешат някои проблеми в последния момент, пише Politico.

Полша обърна нещата

Полша блокира минималния данък: За шерпите, подготвящи заключителното изявление на лидерите, нещата вървяха гладко, може би твърде гладко. И снощи Полша обърна нещата, като отказа да подкрепи пакетното споразумение, включващо 18 млрд. евро помощ за Украйна, план за разходите и глобите на Унгария и глобален данък за големите мултинационални компании - поради опасения относно закона за минималния корпоративен данък.

Политико: Сделката за таван на цените на природния газ в ЕС виси на косъм

Компромисът по отношение на горната граница на цените на природния газ в ЕС остана несигурен поради дълбоките разногласия между държави...

ОЩЕ: Борел: Репутацията на ЕС зависи от разследването на „Катаргейт“ 

Освен това в сряда полският премиер Матеуш Моравецки призова ЕС да отпусне 35 млрд. евро от фонда за възстановяване, като обеща да отстъпи от реформите в полските съдилища, за които Брюксел отдавна настоява Варшава да приложи.

Преди това Полша блокира в продължение на месеци сделката за минималния данък, преди да отстъпи, когато получи одобрение на плана си за възстановяване. След това дойде ред на Унгария, която отправи подобни заплахи за блокиране, преди да оттегли ветото си в понеделник. Но след това Варшава изрази резервите си в последната минута в понеделник на среща на посланиците на ЕС. На дипломатите не им бе забавно: "Има голямо разочарование от това, че Полша застрашава помощта за Украйна, като блокира минималния данък", каза един от тях, описвайки това като "поредната ситуация на вземане на заложници".

Очакванията са, че Моравецки ще изостри въпроса на днешната среща на върха, казаха запознати, въпреки че въпросът официално не е включен в дневния ред.

Италия като мирен посредник?

Лидерите могат да направят опит за посредничество, включително Джорджия Мелони, министър-председател на Италия и новодошъл член на Съвета на ЕС. Италия е силен привърженик на минималния данък, а Мелони произхожда от същото политическо семейство като Моравецки - десните Европейски консерватори и реформисти. Дали тя ще успее да се справи да постигне сделка още при първата си поява на масата на лидерите на ЕС, предстои да разберем, но това определено ще бъде нейното бойно кръщение.

В ЕС постигнаха съгласие Босна и Херцеговина да получи статут на кандидат за членство

Министрите по общите въпроси от Европейския съюз постигнаха съгласие, че Босна и Херцеговина трябва да стане официален кандидат за член...

ОЩЕ: ООН: В Украйна е хуманитарен кошмар, 10 милиона украинци са без ток заради руските атаки 

Предварително подготвената програма на срещата на лидерите на ЕС включва темите Украйна, енергетика и икономика, трансатлантически отношения, сигурност и отбрана, както и отношенията с южната съседка на блока. 

Двете спорни части - равнището и обхватът на ограничението на цените на газа и окончателните детайли на деветия пакет от санкции срещу Русия, са оставени на министрите на енергетиката и на постоянните представители, които трябва да ги уточнят по-късно.

Предстои дълъг ден. Срещата на върха е еднодневна и предвид гореспоменатата драма се очаква да продължи до малките часове на следващия ден.

ОЩЕ: Военен експерт: Путин скоро ще разкрие истината как е получил Крим през 2014 г. от Запада, а западният елит се бои точно от това 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа