Полша купува 48 изтребителя F-50: Как биха се представили те срещу Русия? (ВИДЕО)

22452
Полша купува 48 изтребителя F-50: Как биха се представили те срещу Русия? (ВИДЕО)
Снимка: US Air Force

В последните дни се появи информация, че Полша и Южна Корея са близо до завършване на голяма оръжейна сделка. Освен всичко друго, тя ще включва 48 корейски леки изтребителя F-50, а също и 850 танка и самоходни артилерийски установки. Това е успех за самолет, който за първи път полетя през 2002 г. Оттогава са получени поръчки от над половин дузина страни - както в бойни, така и в учебни версии.

Учебно-тренировъчният T-50 се счита за най-боеспособният в света, без аналогичните машини на Тайван и континентален Китай. F-50 притежава ниски експлоатационни разходи и лекота на поддръжка, значително нарастващи летателни качества.

Тъй като неговият тайвански конкурент Brave Eagle (Храбрият орел) все още не се е появил, T-50 е широко смятан за най-модерния учебно-тренировъчен самолет, съвместим с оборудването на САЩ и НАТО, като дори ВВС на САЩ проявяват интерес към придобиването му.

Полша се стреми да увеличи максимално своя боен потенциал на фона на нарастващото напрежение със съседна Русия, както и поради факта, че в близко бъдеще предстои масово извеждане от експлоатация на три ескадрили Су-22 и МиГ-29, придобити по време на Съветския съюз.

T/F-50 бяха широко използвани в бойни операции във Филипините и Ирак в операции срещу бунтовници и ислямистки бойци, но способността на тези изтребители да повлияят значително на резултата от операциите срещу съвременните въоръжени сили на Русия или Беларус остава под въпрос.

Основният недостатък на F-50 като модерен изтребител е липсата на възможности за въздушен бой извън визуалната видимост, т.е. липсва борден радар. На Корейския полуостров този потенциал е напълно достатъчен (основната част от ВВС на КНДР е лишена дори от това), но в Източна Европа това ще бъде сериозен недостатък: руските ВВС са оборудвани с най-нова авиация от световна класа с ракети въздух-въздух. Въпреки че по-рано беше обмислено инсталирането на ракети AIM-120C, които превъзхождат повечето активни оръжия на руските и беларуските изтребителни ескадрили, тези планове все още не са осъществени.

Полша купува 1000 танка от Южна Корея (ВИДЕО)

Специализираното издание Military Watch Magazine съобщи, че Южна Корея и Полша са близо до финализирането на оръжейна сделка за 14,5 ми...

В резултат на това изтребителите останаха с ракети AIM-9 с инфрачервено самонасочване и оръдие A-50 с револверен (въртящ се) барабан с цеви. Въпреки това не може да се изключи, че в бъдеще F-50 все пак ще може да бъде модифициран, за да използва AIM-120C. Освен това се разглежда перспективата за инсталиране на противокорабни крилати ракети.

Новината за голяма продажба на F-50 в Полша дойде само дни след първия полет на стелт изтребителя KF-21. Това прави Южна Корея четвъртата страна в този ексклузивен клуб и първият новодошъл от 2011 г., когато Китай за първи път издигна прототипа си J-20.

Очаква се продажбата на F-50 не само да осигури на програмата нов поток от средства за разработване на редица обявени модификации, като например самолет за електронно заглушаване, но и да отвори вратата за доставки в Полша на KF-21 като партньор от по-високо ниво в бъдеще.

Първите 12 броя FA-50 ще са по стандарта Block 10, който отговаря на наличните машини в южнокорейските ВВС. Те ще бъдат доставени в средата на 2023 г. Останалите самолети ще са по новия стандарт Block 20, който включва интеграция на целеуказващ контейнер Sniper, ракети за близък въздушен бой AIM-9X и система за обмен на данни Link 16. В бъдеще те ще получат и ракетите за далечен бой AIM-120. Изтребителите от Block 20 ще бъдат доставени между 2025 и 2028 г.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа