Полша купува 1000 танка от Южна Корея (ВИДЕО)

13217
Полша купува 1000 танка от Южна Корея (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Специализираното издание Military Watch Magazine съобщи, че Южна Корея и Полша са близо до финализирането на оръжейна сделка за 14,5 милиарда долара, която заедно с продажбата на 48 леки изтребителя F-50 ще включва трансфер на около 850 танка и артилерийски оръдия: приблизително 670 самоходни оръдия K9 Thunder и 180 модернизирани танка K2 Black Panther.

K2 е единственият съвместим с НАТО танк, който се произвежда в световен мащаб и използва автоматичен зареждащ механизъм, което означава, че изискванията му за екипаж са намалени от четирима на трима души. Считан е за най-мощния танк в света, съперник му е само руският Т-14 Армата.

Въпреки че T-14 има редица значителни предимства в бойните способности, включително необитаем купол, по-голямо проникване на неговите бронебойни снаряди и превъзходна броня, Русия е пропуснала да инвестира в значими придобивания, оставяйки бронираните си части в лоша позиция да противодействат на голям брой K2 в случай на руско-натовска война или ограничена полска намеса в Украйна. Руски източници многократно са цитирали липсата на заплахи от съвременните западни танкове като причина, поради която Т-14 не са получили значителни вътрешни поръчки. Държавите-членки на НАТО не са въвели на въоръжение нови класове танкове от 1998 г. насам, а преобладаващото количество машини датира от около 1980 г. Разполагането на K2 в Европа и разработването на нови танкове като германския Panther може потенциално да стимулира по-големи инвестиции от Русия в T-14 и в други по-амбициозни програми.

Съобщава се, че Полша планира да закупи общо около 1000 танка K2. Вицепремиерът и министър на отбраната на Полша Мариуш Блашчак заяви на 22 юли, че придобиването "значително ще увеличи сигурността на Полша и силата на полската армия. Бързата доставка и развитието на индустрията са ключови! Помирихме често различаващите се интереси на войската и оръжейната индустрия. Това е печеливша ситуация и за двете групи. Другата седмица подписваме договорите!" В резултат на покупките от Корея, той твърди, че „сред европейските страни и НАТО, Полша ще има най-силните сухопътни сили.“

K2 има приблизително двойно по-голям обсег на опериране от съвременните западни танкове, въпреки че все още оръдието му покрива само две трети от обсега на основното оръдие на T-14. След първоначалните покупки на 180 танка K2, 820 подобрени танка K2PL се очаква да бъдат доставени след 2026 г. по последващи договори и частично произведени в самата Полша. Подобренията ще включват подсилена броня, нова панорамна система за наблюдение и активна защитна система за трудно поразяване.

Следващата модификация K3PL, както беше съобщено, може да доведе броя на корейските танкове на полска служба до над 1000. Очаква се новите танкове да осигурят огромно предимство в ефективността пред T-72B3/B3M, които формират по-голямата част от фронтовите танкови части на Русия, като дори най-добрият фронтови танк на Русия - много по-способният Т-90М потенциално ще се бори да противостои на K2s. Големият брой на К2 ще остави Т-90М значително превъзхождани въз основа на текущите планове за придобиване от Русия, според които не повече от 600 броя Т-90М трябва да влязат на въоръжение.

Тъй като K2 далеч превъзхожда всички други танкове, които Русия преди е виждала разположени близо до своите граници, трансферите на тези бойни средства са потенциално една от най-заплашващите оръжейни сделки за сигурността на Русия, сключени след разпадането на СССР през 1991 г.

След като бъдещата еволюция на руската бронирана техника остава силно несигурна след избухването на руско-украинската война, то сделката за K2 с Полша и планираните придобивания на подобен брой танкове Altay, базирани на K2, от Турция, само повдига повече въпроси как руското министерство на отбраната може да отговори на това предизвикателство.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа