X
 
 

Протест в Минск срещу обединяване на Беларус и Русия

1796 0
Протест в Минск срещу обединяване на Беларус и Русия
Снимка: Getty Images
Около 1000 души в Беларус участваха в демонстрация срещу перспективата за по-тясно обединение с Русия.

Управляващият от дълги години Александър Лукашенко се срещна с руския си колега Владимир Путин в Русия в събота, за да обсъди "ключови въпроси в нашите двустранни отношения, включително перспективите за задълбочаване на интеграцията", според Кремъл.

Беларус нямало да става част от Русия

Беларуският президент Александър Лукашенко за пореден път обеща страната му да не става част от Русия. Той направи това преди планирани...

Разгневени от потенциалната сделка, тълпи от предимно млади беларуси се насочиха към правителствената централа в столицата Минск, носещи табели, които гласиха: "Това не е интеграция, това е окупация" и "Президентът продава страната ни".

Мнозина размахваха знамена на ЕС или тези на опозицията. Полицията бързо се намеси, за да наблюдава демонстрацията, но не извърши арести.

Бившата съветска република формира номинален съюз с Москва през 90-те години на миналия век с тясно търговско и военно сътрудничество, но се разразиха спекулациите, че Лукашенко възнамерява да постигне формално обединение на двете страни.

"Забранено е докосването до страната без разрешението на хората", заяви лидерът на опозицията Владимир Некляев.

Ще се обединят ли Русия и Беларус?

Независимостта е свята, Беларус няма да създава никакви съвместни органи за управление с Русия, заявиха от президентската администрация...

Лукашенко, често наричан последния диктатор в Европа, многократно отрича твърденията и през ноември се оплака, че Русия непрекъснато "промъква нови условия" в споразумението, което се опитва да постигне.

Беларус, която не разполага с излаз на море, е между Полша, Украйна и Русия, и е един от основните съюзници на Москва в Европа, въпреки че отношенията често са напрегнати.

Около 49,9% от беларусите искат страната им да остане напълно независима от Москва, показва проучване на Минската академия на науките, публикувано тази седмица.

Привържениците на съюз със споделени политически институции наброяват 36%, а 7,7% искат пълно обединение, сочи проучването.

Беларус напът да стане 23-ата руска република

Правителствата на Беларус и Русия ще засилят съвместните си усилия за създаването на "програма за действие", свързана с обединяването н...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...