Путин: Американските войски в Германия са окупационни сили

4828
Путин: Американските войски в Германия са окупационни сили
Снимка: Getty Images

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че американските войски в Германия са "окупационни сили от правна гледна точка и по същество". На среща със студенти в Московския държавен университет по случай Деня на студента Путин припомни, че след Втората световна война Германия е била разделена на четири сектора - американски, британски, френски и съветски.

"Съветският съюз официализира прекратяването на този окупационен статут, но САЩ не го направиха. И, строго погледнато, от правна гледна точка и на практика, на територията на Федералната република са разположени американски окупационни войски", каза Путин, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че дори някои германски политици признават, че след Втората световна война Германия никога не е била "суверенна държава в пълния смисъл на думата". "Това не е мое твърдение, това го казват видни, искам да го подчертая, не руски, а германски ориентирани политици, те директно говорят за това", каза руският диктатор.

Песков: Указът на Путин за мобилизацията продължава да действа

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че мобилизацията в Русия е приключила, но някои разпоредби на указа за мобилизация на Вл...

Владимир Путин обаче не спомена и дума за Договора "Две плюс четири", с който окончателно се признава обединението на Западна и Източна Германия и се слага край на поствоенното минало. С този договор е признат пълният суверенитет на Германия от четирите държави, които окупират страната при разгрома на Хитлер - те се отказват от всички свои права, които са имали с Договора от Потсдам. Сред тези четири държави е и САЩ.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Германия е взела решение да даде танкове "Леопард 2" на Украйна. САЩ също ще изпрати тежки военни машини Abrams.

Путин добави, че съветските войски доброволно са напуснали Австрия и че Русия, като правоприемник на Съветския съюз, е встъпила като гарант на австрийската конституция и неутралния статут на страната. "Що се отнася до другите европейски държави, ситуацията е сложна", отбеляза той.

Песков: Износът на танкове "Леопард 2" за Украйна ще остави незаличима следа в руско-германските отношения

"Една пропаднала империя": три сценария за бъдещето на Русия

След войната в Украйна Русия ще отслабне във военно, икономическо и геополитическо отношение, но това не означава, че тя ще стане по-ма...

Путин смята, че мнението на обикновените европейски граждани за Русия не се е променило, за разлика от мнението на европейските елити, които "често служат не на собствените си национални интереси, а на интересите на трети страни". 

По отношение на ситуацията в Украйна, Путин отново повтори, че целта на руската "специална военна операция", както той нарича наредената от него инвазията, е защитата на народа и самата Русия от заплахите, които са създадени на "историческите и прилежащите територии" на страната. 

Путин отбеляза, че Русия е част от световната култура, и то значителна, а нейната особеност е, че се е формирала като многонационална държава и това многообразие е нейният "културен код", "погълнат с майчиното мляко".

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа