Решено: Започва процедура по импийчмънт срещу грузинския президент заради пътувания в ЕС

1672
Решено: Започва процедура по импийчмънт срещу грузинския президент заради пътувания в ЕС
Снимка: Getty Images

Конституционният съд на Грузия установи, че президентът Саломе Зурабишвили е нарушила закона заради пътуванията си в чужбина и в частност - в страни от Европейския съюз. Това позволява да се започне процедура по импийчмънт срещу 71-годишния държавен глава.

Припомняме, че управляващата партия "Грузинска мечта", която е обвинявана в проруски позиции и в колебания дали Тбилиси да се присъедини към ЕС и НАТО, вече обяви, че ще започне процедура по импийчмънт на президента. Причината - нейни посещения в ЕС против волята на правителството.

Още: Майдан по грузински: Местните спецслужби се подсигуряват

Предисторията

На 31 август Саломе Зурабишвили замина на работно посещение в Германия. Ден преди това стана известно, че тази визита и още девет чуждестранни пътувания не са били одобрени от администрацията на правителството на страната. Председателят на управляващата партия Иракли Кобахидзе заяви, че Зурабишвили е нарушила Конституцията.

Какво следва?

След като съдът реши, че законите са нарушени и има основание за импийчмънт, той ще уведоми парламента. Той, от своя страна, разполага с 5 дни, за да постави въпроса на гласуване. Ако сесията не се състои, председателят на парламента разполага с 24 часа, за да свика извънредна сесия. След това депутатите разполагат с 15 дни, за да вземат решение.

За да се одобри импийчмънт, са необходими две трети от гласовете на депутатите - т.е. 100. Ако гласуването все пак не се състои в рамките на 15 дни, импийчмънтът се прекратява.

Делото

Изслушванията за импийчмънт започнаха в Конституционния съд на 3 октомври. Саломе Зурабишвили не участва в тях. Тя беше представлявана от адвокатите Тамар Чугошвили и Мая Копалейшвили. На страната на обвинението застанаха председателят на управляващата партия Иракли Кобахидзе и други членове на "Грузинска мечта" - Хенри Оханашвили, Гиорги Кахиани и Тенгиз Шарманашвили.

Кобахидзе твърди, че президентът е знаела, че нарушава Конституцията, като пътува в чужбина без одобрение. Според него доказателство за нелегитимността на пътуванията е, че те не са платени от бюджета. Представители на президента настояха, че процедурата по импийчмънт е започната без основание и че процесът е чисто политически, а партия "Грузинска мечта" преследва собствените си интереси.

Самата Зурабишвили е категорична, че няма доброволно да слезе от поста и ще се бори за демократичното бъдеще на Грузия и бъдещето на страната в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com