Русия е най-голямата заплаха, нито дума за Китай: Германия с първа стратегия за сигурност

11222
Русия е най-голямата заплаха, нито дума за Китай: Германия с първа стратегия за сигурност
Снимка: Getty Images

След дълго отлагане Германия представи първата си всеобхватна стратегия за национална сигурност - в опит да отличи приоритетите и амбициите си в Европа, променена от руската инвазия в Украйна.

Докладът идва и в момент, когато войната в Украйна засили усещането на Германия, че е станала уязвима за нови военни, икономически и геополитически заплахи.

Германия ще подготви над 100 танка "Леопард 1" за Украйна тази година

Германия ще подготви над 100 танка Leopard 1A5 за Украйна до края на годината. Това пише Die Welt на 12 юни, позовавайки се на германск...

В стратегията на Берлин Русия е определена за най-голямата заплаха за мира и сигурността. Войната разкри недостатъците на германската армия, прекомерната зависимост на страната от Москва в областта на енергетиката и въпросите за защитата на критична инфраструктура като газопроводите.

Китай е толкова спорен въпрос, че ще бъде разгледан в отделен документ, чието излизане е планирано по-късно, обяви германското правителство.

Като цяло стратегията се фокусира върху три стълба на германската сигурност. Първо - активна отбрана, включваща нова стратегическа култура и ангажименти за високи военни разходи. Заложено е постигане на целта, поставена от НАТО, неговите членове да изразходват 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, както и съсредоточаване върху възпирането, а не върху разоръжаването.

Вторият стълб е устойчивостта, която се съсредоточава върху способността на Германия и нейните съюзници да защитават своите ценности, да намаляват икономическата зависимост от съперници, да възпират и побеждават кибератаки и да защитават Устава на ООН и върховенството на закона.

Лидерите на Франция, Германия и Полша се срещат да кроят гаранциите за сигурност на Украйна

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц и полският президент Анджей Дуда да посетят Париж на 12 юни, за да се срещнат с френския презид...

Третият стълб се фокусира върху въпроси като изменението на климата и енергийната и продоволствената криза.

Канцлерът Олаф Шолц и няколко министри представиха новата стратегия на пресконференция в сряда, предаде Deutsche Welle. Планът беше дълго отлаган заради коалиционни борби, които доведоха до споразумение за пълен отказ от идеята за създаване на германски Съвет за национална сигурност.

ОЩЕ: Шолц планира да разговаря с Путин „в подходящ момент“

Шолц изтъкна, че откакто неговото правителство се е съгласило да изгради национална стратегия, архитектурата на сигурността в Европа се е променила радикално. Той посочи нахлуването в Украйна, продължаващата война и разрушаването на критична инфраструктура като газопровода "Северен поток" като нов стимул за продължаване на готвения план.

"Подчертавам всички събития, за да стане ясно колко рязко се е променила средата за сигурност на Германия през последната година и половина. Въпреки всички промени, основната задача на една държава остава да гарантира сигурността на своите граждани", заяви канцлерът.

Варшава: Русия е най-голямата заплаха за сигурността на Полша

Президентът на Полша Анджей Дуда във вторник утвърди новата Стратегия за национална сигурност на страната, като според авторите ѝ полит...

Той изтъкна, че докато в предишните политически документи акцентът е бил върху отбраната, новата стратегия ще се съсредоточи повече върху външната политика.

Министърът на външните работи Аналена Баербок добави: "Всички ние трябваше да научим с бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна, че свободата и мирът не падат от небето".

Министърът на финансите Кристиан Линднер заяви, че Германия има за цел да постигне целта си за 2% от БВП разходи за отбрана от следващата година. Той обаче каза, че целта може да бъде постигната само със специални фондове, в противен случай ще са необходими мащабни икономии или повишаване на данъците.

Критиците твърдят, че Германия остава твърде "самодоволна", тъй като се появяват нови глобални заплахи, а авторитарни държави като Китай и Русия се оказват все по-настъпателни, пише Deutsche Welle.

Документът е резултат от месеци проучване на мненията на експерти и неспециалисти на областно, провинциално и национално равнище в рамките на процес, ръководен от външното министерство, оглавявано от Зелената партия.

Бюджетът за отбрана трябва да стане 2% от БВП до 2024 г.

Депутатите приеха актуализираната Стратегия за национална сигурност с времеви хоризонт до 2025 г., според която до 2024 година бюджетът...

ОЩЕ: Не на ядрената война и на инвазиите: Китай с Концепция за глобална сигурност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа