Русия назова целта на втората фаза от инвазията в Украйна

20183
Русия назова целта на втората фаза от инвазията в Украйна
Снимка: Getty Images

По време на втората фаза от инвазията в Украйна руските военни ще поемат контрола над Донбас и Южна Украйна. Това заяви заместник-командващият на Централния военен окръг по военно-политическата работа генерал-майор Рустам Минекаев, съобщава ТАСС.

„От началото на втората фаза на специалната операция <...> една от задачите на руската армия е да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна“, заяви той.

Защо Путин се отказа от щурма на "Азовстал"?

Отказът на руският президент Владимир Путин да щурмува завода "Азовстал" в Марупол вероятно подсказва желание да се насочат руските сил...

По думите му контролът над Донбас ще позволи да се осигури сухопътен коридор към Крим, както и да „се въздейства на жизненоважни обекти от украинската икономика“, а над южната част на Украйна – още един коридор към Приднестровието, където „се отбелязват факти на потисничество на рускоезичното население“.

„Очевидно сега сме във война с целия свят, както беше във Великата отечествена война, цяла Европа, целият свят беше срещу нас. И сега е същото, никога не са харесвали Русия“, добави генералът.

Русия започна инвазия в Украйна на 24 февруари. На 19 април руският външен министър Сергей Лавров обяви „началото на следващия етап“ от военните действия в съседната страна, като го нарече „важен момент“ от цялата операция. По думите му тя е насочена към „пълното освобождение“ на Донецката и Луганската народни републики.

Руската страна неведнъж е заявявала, че целите ѝ в Украйна ще бъдат постигнати. Президентът Владимир Путин ги нарече "абсолютно разбираеми, благородни" и изрази увереност, че руските военни ще постигнат резултати. По думите му основната цел е „да се помогне на хората в Донбас, в народните републики на Донбас, които ние признахме“. Според Путин Русия не е имала друг избор, освен да започне военна операция, поради отказа на Киев да изпълни задълженията си.

На 21 април министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на Путин, че Мариупол е взет под контрол. „Що се отнася до тези, които са се скрили в завод „Азовстал“ и са напълно блокирани там и по целия периметър, ще ни отнеме около три до четири дни, за да завършим и тази работа в „Азовстал“, заяви Шойгу. Путин в отговор нареди да се отмени щурма на „Азовстал“ поради нецелесъобразност. По-късно ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров нарече превземането на града „окончателно и неотменимо“.

Русия си призна за десетки хиляди загинали и стотици на крайцера "Москва"? (СНИМКА)

По време на закрит брифинг на министерството на отбраната на Русия бяха обявени данни за невъзвратимите загуби на страната в хода на во...

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс нарече дезинформация изявлението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че град Мариупол е окупиран от руската армия. Говорител на Държавния департамент смята, че украинските сили все още държат града, съобщава Reuters.

„Ние разбираме, че украинските сили продължават да държат позициите си и има всички основания да се смята, че шоуто на президента Путин и неговия министър на отбраната пред медиите, което видяхме през последните часове, е още по-голяма дезинформация“, казва Прайс.

Украинските военни, попаднали в блокада на територията на металургичния завод Азовстал в Мариупол, „няма да предадат оръжията си на руски войници. Това заяви на свой ред вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук. Според нея украинските бойци нямат нужда от специални „коридори за предаване в плен“. Верещук припомни също, че на територията на завода все още има 1000 цивилни, които се нуждаят от хуманитарен проход за последваща евакуация.

„Има коридори за предаване в плен. Руснаците отвориха такъв, но той не ни е нужен. Нашите военни не искат да им се предадат. Има и такова понятие като хуманитарен коридор за евакуация на цивилни от зоната на бойните действия. Имаме нужда от такъв коридор за евакуация на жени, деца и възрастни хора“, заяви Верещук в Telegram.

ВИЖТЕ ОЩЕ: След потопяването на "Москва": Украйна има още по-голяма цел

Военен експерт: Следващите няколко седмици са "критични" за войната в Украйна

Следващите няколко седмици са "критични" за войната в Украйна. Всичко зависи от това как ще протече битката в Донбас. Такава прогноза н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Германия: Атака с мачете в местен университет, нападателят е застрелян (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа