Лавров обяви началото на следващия етап от "специалната операция" в Украйна

27232
Лавров обяви началото на следващия етап от "специалната операция" в Украйна
Снимка: Getty Images

В Украйна започва следващата фаза на руската "специална операция" (само Кремъл нарича войната в Украйна така), заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за India Today, което се излъчва по канала на агенцията RuTube. Министърът отбелязва, че операцията е насочена към пълното освобождаване на Донецката и Луганската народна република. Думите на Лавров се цитират от ТАСС.

"Тази операция ще продължи, сега започва следващата фаза на тази операция. И ми се струва, че сега ще бъде важен момент по време на тази специална операция", казва Лавров.

По-рано руският външен министър отбеляза, че Русия не е имала друг избор, освен да признае ДНР и ЛНР, след като украинските войски засилили обстрела на териториите на републиките. Дали това отговаря обаче на истината: Лъжите на Путин за Донбас са опровергани от доклад на назначен от сепаратистите в Донецк чиновник. По думите на Лавров, западните страни умишлено са използвали украинския лидер Владимир Зеленски срещу Русия, за да се противопоставят на Минските споразумения. Според Лавров Зеленски постоянно променя гледната си точка, така че изявленията му не трябва да се приемат сериозно.

Ръководителят на руското външно министерство също така заяви, че Москва не се стреми да сменя режима в Украйна. Самите жители на страната трябва да решат как да живеят по-нататък. По думите му Руската федерация иска украинците да имат свобода на избор.

Според Лавров Русия намира за невъзможно да толерира западните страни, които подтикват Украйна към русофобия.

"Не казвам, че можем да игнорираме тези жертви, но искам да подчертая, че всичко това се случи точно когато руснаците решиха да защитят етническите руснаци, които бяха граждани на Украйна и които се сблъскваха с дискриминация. Никой не възрази, когато Ракка просто беше изравнена със земята, градът беше обстрелван, имаше колосални щети – казва Лавров. - Същото може да се каже и за атаки срещу цели в Афганистан, Сирия, Ирак. Разбира се, винаги е трагедия, когато умират хора, но е невъзможно да се толерира такава ситуация, когато западните ни колеги твърдят, че могат да правят каквото си искат и че могат да насърчат киевското правителство да проявява русофобия".

Вбесена от тези думи, опозиционната беларуска телевизия NEXTA, чието гледане на беларуска територия се преследва по Беларуския наказателен кодекс, публикува видео в Twitter от разрушенията в Мариупол заради интензивните руски бомбардировки и написа следното: "Т.нар. министър да погледне, когато говори как руската армия се цели само във военни обекти".

Лавров заяви още, че причината за руската инвазия в Украйна се крие в самодоволството на западните страни след края на Втората световна война и разширяването на НАТО на изток.

"Истинската причина е самодоволството на много страни след края на Втората световна война, когато западните ни колеги под ръководството на САЩ се нарекоха победители и в нарушение на обещанията си към съветското и руското ръководство започнаха да придвижват НАТО на изток", каза той. ОЩЕ: Наистина ли САЩ обещават на Русия НАТО да не се разширява на Изток: Спомени от Харвард

Русия не разглежда възможността за използване на ядрено оръжие в Украйна по време на специалната операция, казва още Лавров. По думите му руските военни "на този етап" ще използват само конвенционални видове оръжия. Руският външен министър заяви още, че Русия ще разбере истината за случилото се в Буча. По думите му Москва провежда разследване на зверства, извършени от "неонацистките батальони" и Въоръжените сили на Украйна. Била създадена специална комисия, в Русия имало обществени организации с голям опит в подобни разследвания. По-конкретно те са разследвали престъпления, извършени от Белите каски в Сирия и други случаи, отбелязва Лавров.

"И ние няма да спрем преди установяването на истината", казва руският външен министър, коментирайки въпрос за ситуацията в Буча. ОЩЕ: Сателитни снимки и видеокадри опровергават Русия за ужаса в Буча

В същото време руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските въоръжени сили последователно изпълняват "плана за освобождение на ДНР и ЛНР", военнослужещите проявяват смелост и героизъм при изпълнение на бойните задачи.

"Руската армия изпълнява поставените от върховния главнокомандващ задачи в хода на специалната военна операция. Планът за освобождаване на Донецката и Луганската народни републики се изпълнява последователно и се предприемат мерки за установяване на мирен живот", каза министърът, цитиран от ТАСС. По думите му руските военни, участващи в операцията, проявяват мъжество и героизъм при изпълнение на военния дълг.

По думите на Шойгу, Вашингтон и западните страни под негов контрол правят всичко, за да забавят "специалната операция" на руските въоръжени сили в Украйна и възнамеряват да воюват "до последния украинец".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Зеленски: Руските войски започнаха битката за Донбас (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа