Русия се прицели с ракета по Зеленски и гръцкия премиер в Одеса (ВИДЕА)*

11177

Руските сили нанесоха ракетен удар по украинския черноморски град Одеса по време на среща между украинския президент Володимир Зеленски и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Лидерът на Украйна съобщи новината по време на съвместен брифинг с ръководителя на правителството на Гърция на 6 март.

Русия нанесе ракетен удар по кортежа на президента на Украйна Зеленски в Одеса, съобщават гръцките медии "Прототема" и Greek Reporter. Ракетата е паднала на 150 метра от гръцкото консулство, в което се е намирал гръцкият премиер заедно с 8 души от делегацията и охрана.

"Видяхме този удар днес. Виждате с кого си имаме работа, те не се интересуват къде ударят - военни или цивилни. Знам, че днес имаше жертви, все още не знам всички подробности, но знам, че има жертви, има ранени", каза Зеленски, цитиран от УНИАН. * По-късно говорителят на украинските ВМС Дмитро Плетенчук съобщи, че при руската атака са загинали петима души.

Кадри в социалните мрежи показаха експлозията:

Още: Взрив избухна на метри от Мицотакис и гръцката делегация в Одеса (ВИДЕО)

Удар по Одеса, докато Мицотакис и Зеленски са на пристанището

Според Кириакос Мицотакис по време на нападението двамата са били в морското пристанище на Одеса. Зеленски и щабът му са показали пристанището и са говорили за неговото значение и за това какво е необходимо за разширяване на възможностите на морския коридор за граждански кораби.

"Още в края чухме звука на сирените и имаше експлозии, които се случиха съвсем близо до нас. Нямахме време да отидем на някое защитено място. Разбираме, че тази война засяга всички. Няма хора, които да са извън тази война. Тази война няма милост към никого", заяви гръцкият министър-председател.

Още: Зеленски: Украйна е доказала какво е способна да направи срещу Русия (ВИДЕО)

Взрив на метри от кортежа на Мицотакис и Зеленски

Мицотакис се готвеше да се срещне с президента на Украйна, когато експлозия отекна в центъра на черноморския град - на няколкостотин метра от гръцката делегация, съобщи Greek Reporter.

Държавният министър Ставрос Папаставру потвърди пред гръцките медии, че няма пострадали сред делегацията след взрива.

Одеса често е мишена на руски ракети и безпилотни самолети. В събота 12 души, включително пет деца, бяха убити след атака на руски дрон срещу жилищен блок: Дете от български произход е сред загиналите в Одеса.

Руските атаки срещу Одеса

Тази нощ руската армия също така изстреля 42 безпилотни самолета за нападения в цяла Украйна, от които 38 бяха ликвидирани. По-специално имаше унищожени дронове "Шахед" в Одеска, Сумска, Херсонска, Днепропетровска, Харковска, Черкаска, Хмелницка и Виницка област.

В оперативната зона на Южните отбранителни сили частите за противовъздушна отбрана в продължение на четири часа интензивно отблъскваха масирана атака с дронове - бяха унищожени 20 цели, от които две в Херсонска област и 18 в Одеска област: Над 5 часа: Масирана руска атака с дронове срещу Украйна

Руснаците пак изпратиха атакуващи дронове по населени места и промишлени обекти в крайбрежната зона, а маневрите на дроновете в жилищните райони усложняват работата на ПВО. В резултат на падащите отломки от свалените дронове в Одеска област бяха повредени почивна база, газопровод и жилищни сгради в частния сектор. Според различни съобщения сутринта на 6 март са били убити петима души.

А още в следобедните часове руснаците удариха Одеса с крилата ракета.

Още: Разруха и много сълзи: Одеса след смъртта на 5 деца, убити от руски дронове (ВИДЕО)

Какво още каза Мицотакис на Зеленски?

"Многократно сме изразявали отвращението си от действията на Русия срещу вашата страна, но никога няма да престанем да изпитваме болка от такава степен на насилие и бруталност, която води до смъртта на цивилни граждани, малки деца и дори бебета", заяви Мицотакис пред Зеленски, цитиран от "Прототема". "Днес направихме обиколка тук, в Одеса, посетихме мястото на руското нападение и аз бях впечатлен, от една страна, от картината на разрушенията, които сте претърпели, но от друга страна, от картината на устойчивостта и смелостта на украинския народ".

Кириакос Мицотакис отдавна изразяваше желание да посети Одеса, за да отправи послание за подкрепа към Украйна, както и послание към гръцкото малцинство в страната и региона. Одеса е един от най-важните центрове на гръцкото образование в диаспората.

Министър-председателят на Гърция подчерта намерението на Атина да допринесе за възстановяването на Одеса, чийто исторически център бе обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство през януари 2023 г.

Краткият отчет и на Зеленски за срещата: "Днес в Одеса - среща с премиера на Гърция. Основният въпрос беше, разбира се, нашата отбрана, нашите възможности в активни дейности и в отбрана. ПВО е абсолютен приоритет. Оръжията са необходими тук, за да спасят живота на хората. Решения са нужни сега - за хора, които ежедневно и всяка нощ издържат на терористични атаки".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com