Русия залага на световен круиз на новото си уж най-страшно оръжие - с цел "страх" (ВИДЕО)

7020
Русия залага на световен круиз на новото си уж най-страшно оръжие - с цел "страх" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Три години след като постъпиха на въоръжение в руския флот в последните дни на 2019 г., първите хиперзвукови ударни крилати ракети Zirсon (Циркон) вече излязоха в морето с боен кораб на бойно дежурство. Неизвестен брой ракети в момента се носят и от фрегатата и водещ кораб от своя клас "Адмирал Горшков", твърди публикация в американското издание Military Watch Magazine. Изданието е с етикет "ниска достоверност" в проверка на Media Bias/Fact Check (MBFC) и изрично е отбелязано, че нерядко удобни за руската пропаганда тези намират почва в негови материали. Освен това, Military Watch Magazine не дава достъп до това чия точно собственост е - проверка на Actualno.com на регистрацията на домейна на списанието показа, че тази информация е скрита, но плащането на домейна става от Аризона. Няма обаче законово задължение на самия сайт да има подробности за собствеността му.

Церемонията по отбелязването на събитието на 4 януари беше наблюдавана от руския президент Владимир Путин, който заяви, че новата ракета е "уникално оръжие" и че "нито една друга страна няма нещо сравнимо". "Сигурен съм, че такова мощно въоръжение ще ни позволи твърдо да защитим Русия от потенциални външни заплахи. Това ще спомогне за защита на националните интереси на страната ни", добави той.

Руският военен министър Сергей Шойгу предостави допълнителни подробности за първата мисия, носеща новия клас ракети, заявявайки, че "Горшков" отплава на дълго пътешествие в Атлантическия и Индийския океан, както и в Средиземно море. Министърът цитира по-специално обхват от над 1000 км за ракетите, който е малко по-голям от предишните оценки за 900-1000 км. Това осигурява обсег, който далеч надхвърля други класове свръхзвукови крилати ракети като китайските YJ-18 и руско-индийските BrahMos, смятани за лидери в тази област преди Zirсon да влезе в експлоатация.

Програмата Zirсon е централна за модернизацията на руските противокорабни способности и се разчита в голяма степен на нея, за да компенсира други недостатъци в руския флот, включително много намалената численост от разрушители и крайцери. Очаква се ракетата да бъде разположена не само на надводни кораби и подводници, но и на наземни мобилни пускови установки за брегова отбрана и дори на самолети като МиГ-31К, определени за нанасяне на удари и за борба с кораби. Ракетата е проектирана да бъде лесно интегрирана в системите за вертикално изстрелване на сегашните бойни кораби от руския флот, които в момента разчитат на "Калибър" и P-800 Oniks като основно нападателно оръжие.

Сред най-високо ценените характеристики на Zirсon е екстремната му скорост от над 9 маха, която в съчетание с висока маневреност и ниско радарно напречно сечение прави на практика невъзможно съществуващите системи за противовъздушна отбрана да действат надеждно - поне така твърдят от руска страна.

ОЩЕ: В САЩ измислили как да прехващат руските хиперзвукови "Циркон"

Русия очаква Zirсon да помогне да се компенсира липсата на голям руски надводен флот и да позволи на относително малки кораби като напр. фрегати от клас "Горшков" и дори на кораби с габарити на корвета много сериозно да заплашват флоти, съставени от много по-големи разрушители, крайцери и авионосци. Руските кораби ще могат да се възползват от предимството в обсега на ракетата, нейната усилено рекламирана от руската пропаганда уникално висока издръжливост срещу въздушна отбрана и огромните щети, които чистата кинетична енергия от нейните удари може да причини. Колко дълго ще продължат тези предимства обаче остава да се види на фона на продължителните китайски и американски инвестиции в разработването на ракети с подобни възможности за техните собствени флоти.

ОЩЕ: Путин заплаши с най-новата си хиперзвукова ракета "Циркон"

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com