В САЩ измислили как да прехващат руските хиперзвукови „Циркон”

13065
В САЩ измислили как да прехващат руските хиперзвукови „Циркон”
Снимка: Getty Images/Guliver

В края на тази година американският флот ще започне да тества "убийците" на руския хиперзвуков планиращ блок "Авангард", съобщи американското издание The Drive. Става дума за разработваната зенитна ракета SM-6 Block IB. Тъй като тази ракета трябва да развие хиперзвукова скорост, тогава, според американски журналисти, тя ще бъде в състояние да прехване хиперзвуковото ударно оръжие, което Русия и Китай вече притежават. В частност, от SM-6 Block IB не трябва да се изплъзне и „Авангард”, с който сега се оборудват МБР УР-100Н УТТХ. Тоест такава е логиката.

SM-6 от предишните модификации - Block IА - е разположен на крайцери и разрушители като управляеми ракетни оръжия (URO) и е неразделна част от интегрираната военноморска противоракетна система Aegis. Скоростта на ракетите достига 3,5 М. Те могат да се използват не само за прехващане на въздушни цели, но и за обстрел на надводни кораби.

Предполага се, че ракетата Block IB ще заема същите клетки в универсалните пускови установки Mk 41 на корабите на ВМС на САЩ. Това обаче може да се случи едва през 2024 г., когато следва да е готова ракетата, чиято скорост трябва да надвишава 5 M.

Хиперзвуковата скорост на тази ракета има много смисъл само когато се използва против кораби. Благодарение на това значително се увеличава вероятността от пробив на противоракетната отбрана на кораба. Вече има зенитни ракети, чиято скорост достига хиперзвукови стойности.

Например такава е ракетата на руския комплекс S-400 Triumph 48N6E3, чиято максимална скорост достига 2500 m/s или 8 M. Но трябва да се има предвид, че максималната скорост се поддържа само в ограничен участък от траекторията, предимно в средната й част.

Въпреки това, когато се работи по маневриращи свръхзвукови цели, високата скорост е необходимо, но не е достатъчно условие за прехват. Възможността за радиално претоварване на ракетата е изключително важна. Ако целта маневрира с претоварване от 80g, тогава капацитетът за претоварване на анти-ракетата трябва да бъде още по-висок - от два до три пъти. Само противоракетите в системите за противоракетна отбрана на Москва и Амурския централен индустриален район отговарят на такива условия. Съединените щати разполагат и с хиперзвукови ракети-прехващачи, които са в силози за ПРО, инсталирани в Аляска.

Освен това трябва да има перфектна и изключително бързодействаща система за откриване, проследяване и насочване на противоракетна ракета върху цел. Най-важната роля се възлага на чувствителността и защитата от смущения на самонасочващите се глави на ракетите.

В една от публикациите си член-кореспондент на Руската академия за ракетни и артилерийски науки, доктор на военните науки Константин Сивков „с калкулатор в ръце“ показа защо вероятността за прехващане от стандартната противоракетна ракета SM-6 Block IA, която е в експлоатация на американския флот от 2013 г., на руската почти хиперзвукова крилата ракета Х-32 е изключително малка.

Прехващането трябва да се извършва в етап на почти насрещни курсове, когато общата скорост на сближаване на двете ракети е сумата от техните скорости. В разглеждания случай тя е равна на 2200-2300 m/s. Като се има предвид, че "американският" търсач е в състояние да види и улови Х-32 не по-далеч от 8-12 км, остават само 3-4 секунди за маневра за ракетен подход.

Трябва да се има предвид, че SM-6 се управлява от аеродинамични кормила, ефективността на които в горните слоеве на атмосферата, където се намира X-32, е ниска. Прехващането, разбира се, може да се случи, но това трябва да се отдаде на случайни събития.

Сега нека си представим ситуацията на опит за прехващане на „Авангард” с обещаваща противоракетна система SM-6 Block IB. Характеристиките му са строго класифицирани. Но щедро ще му предоставим характеристики, които в действителност няма да достигне, тоест ще удвоим характеристиките на SM-6 Block IA. Пътната му скорост ще бъде 2310 m/s, а обхватът на улавяне на търсещия "Авангард" ще бъде 20 km. И ние също ще го оборудваме с газодинамични кормила, които ще контролират полета в разредена атмосфера.

Скоростта на "Авангард" е 27 M. Или 8910 m/s. Антиракети - 2310 м/сек. Общата скорост на сближаване на двете ракети е 11 220 m/s. Следователно "американецът" ще има 20 000/11 220 = 1,78 секунди за маневра.

Трябва да се има предвид, че „Авангард” постоянно маневрира. И ако от изстрелването на ракетата-прехващач до сближаването с целта планиращата бойна част направи маневра, тогава точката на хипотетичното сближаване с „Авангард”, изчислена от системата Aegis, ще съдържа значителна грешка.

Русия се похвали с успешно изпитание на хиперзвуковата ракета "Циркон" (ВИДЕО)

Руската фрегата "Адмирал Горшков" успешно е изстреляла хиперзвукова ракета "Циркон" от Бяло море по полигон в района на Архангелск. Тов...

Сивков твърди, че има някои шансове за успешно прехващане, ако, първо, грешката при изстрелването на ракетата към целта не надвишава 30-40 метра. И второ, системата за управление на прехващания обект няма да маневрира в периода от началото на подготовката на „Егида“ за изстрелването на противоракетната ракета, докато достигне точката на срещата. Но в случая с Авангард това са само чисто теоретични конструкции.

Реалност е, че и новата модификация няма да може практически да прехване хиперзвуковия маневриращ блок „Авангард”. Тази вероятност, според Сивков, не надвишава 0,2-0,4%.

Сивков обаче има „домашен опит“ за повече или по-малко успешно прехващане на ограничен брой хиперзвукови ракети. Това е "многоракетен прехващач" (МП), който е способен да прехваща много по-успешно хиперзвукови цели, отколкото ракетата-прехващач SM-6.

MП трябва да бъде направен под формата на безпилотна летяща платформа с обхват около 500 км, скорост 2 М. И голям полезен товар. В случай на заплаха от атака от хиперзвукови ракети, МП се вдига във въздуха и лети към откритата заплаха. В същото време от него не се изисква висока маневреност.

Той също така не се нуждае от сериозна авионика. МП е оборудван примерно с около осем ракети въздух-въздух с характеристики, подобни на тези на ракетата SM-6. Те са оборудвани с мощен радар и имат бойна глава с маса 10-12 кг. от игли или метални зърна. Капацитет на претоварване - на ниво 100-150 g.

Русия успешно тества хиперзвукова ракета „Циркон“

Най-новата руска хиперзвукова ракета „Циркон“ за първи път е изстреляна от кораба „Адмирал Горшков“ през януари...

След достигане на целевата зона, MП освобождава всички ракети, които са разпределени в сектори по такъв начин, че да се създаде възможно най-широката зона за наблюдение на пространството. Този метод ще позволи да се получи вероятност за прехващане на една хиперзвукова противокорабна ракета на ниво 0,21-0,4. Когато използвате четири MP, той ще се увеличи до 0.61-0.87.

„Група от два или три кораба вече има добри шансове да отблъсне удара на малки групи хиперзвукови противокорабни ракети с огневи средства. И ако вземем предвид средствата за електронна война, тогава може да се окаже, че за поражението на такава група ще е необходима значителна консумация на хиперзвукови противокорабни ракети” - казва Константин Сивков.

Може да се предположи, че уважаемата докторска дисертация дава съвети на адмиралите от ВМС на САЩ как да се справят с руската ракета „Циркон“. Уви, всичко е малко по-тъжно.

Изчисленията на Сивков се базират на проекта LongShot, който в момента се изпълнява от Lockheed Martin и Northrop Grumman. Включва създаването на точно такава летяща платформа с ракети въздух-въздух, които се изстрелват в залп.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com