Русия поведе война с жените на мобилизираните (ВИДЕО)

11683
Русия поведе война с жените на мобилизираните (ВИДЕО)
Снимка: Принтскрийн ASTRA

През последните седмици в редица региони на Русия властите отказват и възпрепятстват провеждането на митинги на жените на мобилизираните, които искат тяхното връщане у дома. В най-малко в два от регионите - Кемеровска област и в Красноярския край, милицията е посетила съпругите, участващи в чатовете, в които се обсъждат акциите.

Милиционерски посещения

Милиционерите предупреждават жените за отговорността, която носят при участие в несанкционирани акции и ги са ги карали да покажат телефоните и чатовете в Телеграм. Изданието "Важные истории" знае за най-малко шест такива посещения, при това жените не са обявявали публично намерението си да провеждат акции. 

Още: Изкуственият интелект потвърди, че Путин има поне двама двойници: Японски анализ (ВИДЕО)

"Не зная как са ни намерили. Номерата на телефоните са скрити. Трябваше да се съберем в Кемерово, но се събраха едва 60 души и се отказаха. Посъветваха ни да се включим в чата на Новосибирск. Не зная защо решиха да идва при нас при положение, че не се отказахме. Явно искат да пресекат нещата от корен", разказва пред изданието една от участничките. Скоро след посещението на милицията чатът на роднините на мобилизираните от Кемерово е изтрит.

И в Красноярския край

В Красноярския край милиционерите се обаждат на жените на мобилизираните с предупреждение за отговорността за екстремизъм. По думите на една от събеседничките на изданието, получила такова обаждане, тя е била попитана дали членува в групата "Пътят към вкъщи - Красноярски край."

Телеграм каналът "Пътят към вкъщи" обединява роднини на мобилизирани, които искат близките им да се върнат, и е създаден на 20 август 2023 г. В него има около 11 000 потребители. От началото на ноември в канала има около 30 регионални чата, някои от тях вече са недостъпни, в повечето има няколко десетки членуващи.

Още: Руски мобилизирани в Крим пребиха до смърт командира си и дезертираха: Данни на украинското разузнаване

Принтскрийн ASTRA

От септември 2023 г. в "Пътят към вкъщи" се публикуват инструкции за писането на молби към Държавната дума, депутатите и лично към руския президент, издирвания от Международния наказателен съд в Хага Владимир Путин. На 12 ноември телеграм-каналът публикува манифести от името на роднините на мобилизираните, в който се казва, че са готови да подкрепят този, който ще върне близките им у дома. 

"Ние не натрапваме политически избор, относно властта или по отношение на въоръжения конфликт в Украйна. Всеки е в правото си да се определи самостоятелно. Но ние ще подкрепим този, който върне мъжете ни", пишат авторите на манифеста.

Още: Продават ги за пушечно месо: Мобилизирани руски войници свършват в частни формирования (ВИДЕО)

В началото на ноември в "Пътят към вкъщи" се появи предложение да се излезе на съгласуван митинг, както и за присъединяване към регионалните акции по случай годишнината от Октомврийската революция. Акциите преминаха спокойно, не е имало заплахи към участниците и никой не ги е задържал. 

По-късно в канала се появява анкета, относно готови ли са участниците да подадат заявление за участие в митинг в своя субект на федерацията на 19 ноември. Една трета от малко над хиляди гласуващи (35% из 1093 души) отговарят, че са готови. Около половината от тях уточняват варианта "само да поучастват". В крайна сметка заявките за митинга са подадени в няколко града - но до момента в нито един от тях властите не са ги одобрили.

Среща във военния комисариат вместо митинг

В Челябинск служителите от кметството предложили на жените на мобилизираните вместо митинг да организират среща с представители на военния комисариат и местното "Бойно братство", съобщи изданието "7×7". На тази среща, случила се на 14 ноември, чиновниците отказали провеждането на митинга с мотива, че са получили уведомление само в електронен вид без такова на хартия.

Още: Руски войници викат Путин на помощ и бързо се отричат, били полудели (ВИДЕО)

Кметството на Новосибирск обяснява отказа в провеждането на митинга с това, че неговата цел нарушава "принципа на законността", но как точно отказва да уточни. След това жените решават да проведат митинга в "затворено помещение в присъствието на тези, който има непосредствено отношение към мобилизираните".

Хвърлени голи в яма за отказ да воюват невъоръжени

Една от съпругите на мобилизираните разказва, че руски войници са били хвърлени в яма голи заради отказ да влязат в бой без подходящо оборудване. От тях е поискано да платят 400 хил. рубли, за да бъдат извадени от дупката.

По думите на жената в ямата могат да попаднат и просто хора, които поради някаква причина не са били харесани от командването. За да отидат в отпуск на мобилизираните е предложено да заплатят 200 хил. рубли подкуп.

Още: Руски наемници от "Щорм" застреляха командира си, а после избягаха от ареста

Пътят към вкъщи

В Красноярск властите използват за аргумент ковид ограниченията, за да откажат провеждането на митинг. След отказа администраторът на чата, в който се е обсъждал митинга съобщава, че повече не може да се занимава с това и предава администрирането на чата на Валентина Вронцова - помощник на депутата Елена Пензина. Вронцова пише, че е против митинга, а други две участници в чата, които били "за" са отстранени от групата. Скоро и самият чат изчезва.

Заявка за провеждането на митинг е подадена и в Москва. Целта на акцията е подкрепа към мобилизираните, установяване на сроковете на службата и демобилизиране на онези, които са били призовани в края на септември 2022 г. До момента не е известно да има отговор от кметството.

Още: 50 руски мобилизирани отказаха да тръгнат в атака с пияния си командир, заплашват ги с разстрел (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа