Руските сили са насочени в Северодонецк. Градът вече е разрушен, твърди Зеленски

6449
Руските сили са насочени в Северодонецк. Градът вече е разрушен, твърди Зеленски
Снимка: Getty Images

Руската инвазия в Източна Украйна, която до скоро бе насочена към пълното завладяване на Луганска и Донецка област, изглежда, че сега е изцяло съсредоточена върху Северодонецк. За укрепване на позициите там са прехвърлени боеприпаси и техника от територията на Руската федерация. Според експертите на американския аналитичен център Институт за изследване на войната (ISW) е малко вероятно руските войски да са в състояние да провеждат няколко операции едновременно. Именно затова те най-вероятно ще пренебрегнат настъплението югоизточно от Изюм и западно от Лиман и ще се съсредоточат в Северодонецк.

"Руските сили напредват към центъра на Северодонецк, подложен на обстрел от седмици. Там по улиците се водят боеве и "ситуацията е много сложна и тежка", заяви губернаторът на Луганска област, където се намира градът, Сергий Гайдай, цитиран от Франс прес.

 "Инфраструктурата на Северодонецк е унищожена", подчерта Гайдай. Той предупреди, че пътят между Северодонецк и съседния град Лисичанск е прекалено опасен за евакуацията на цивилни и за транспортиране на хуманитарна помощ, предаде БТА.

Според негова публикация в "Телеграм" има убити и ранени цивилни, а трима медици са обявени за изчезнали. Той показа снимка на блока, в който са били жертвите. По думите му 90% от жилищата в града са разрушени, като 60 % от тях до степен, в която няма как да бъдат възстановени. В града няма вода, електричество и газ, а връзката със света се осъществява чрез мрежата на "Старлинк".

Думите на Гайдай бяха потвърдени и от самия президент Зеленски. Обстрелът на Северодонецк е бил толкова интензивен, че не е било възможно да се оценят жертвите и щетите. Сраженията се водят по улиците и "цялата критична инфраструктура" на града е разрушена, потвърди той. И допълни, че ситуацията остава трудна в регионите на Донбас и Харков, където според него Русия се опитва "да изсмуче някакъв резултат за себе си".

Украинските власти описват условията в Северодонецк като напомнящи тези в Мариупол. А чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че Северодонецк е превзет, което обаче явно не отговаря на фактите.

Северодонецк е с население от 100 000 души. Преди войната беше подложен на артилерийски обстрел от седмици от руската армия и проруските сепаратисти, които се бият на нейна страна. Загинаха десетки цивилни. Северодонецк и Лисичанск са разположени на над 80 км източно от Краматорск, който стана административен център на украинската област Донбас, след като през 2014 г. подкрепяните от Москва сепаратисти завзеха източната част на въгледобивния регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа