Русия засили атаките срещу Северодонецк

3444
Русия засили атаките срещу Северодонецк
Снимка: Getty Images

Руските военни засилиха атаката си срещу украинския град Северодонецк, след като заявиха, че са превзели близкия железопътен възел Лиман, съобщи БНР. Киев активизира призивите си към Запада за оръжия с по-дълъг обсег, които да му помогнат в битката в региона на Донбас. Вчера френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха руския лидер Владимир Путин да проведе "сериозни преговори" с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Русия увеличава натиска си в Източна Украйна. Вчера Москва заяви, че е превзела стратегическия град Лиман и че е обградила градския център на Северодонецк. Според украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр битката за железопътния възел Лиман продължава. Украинските военни съобщиха, че през изминалото денонощие са били отблъснати осем руски атаки в Донецк и Луганск, като руската армия е използвала в тях тежка артилерия. "Ситуацията е много трудна, особено в тези райони в Донбас и в Харковска област", каза украинският президент във вечерното си обръщение. Според него Украйна се стреми към увеличаване на доставките на оръжие и се приближава към момента, в който ще има предимство пред окупаторите по отношение на технологиите и ударната сила. Той заяви, че се подготвя за среща на върха на ЕС, която ще се състои на 30 и 31 май, за да обърне внимание на лидерите за терора, който Русия извършва не само върху Украйна. 

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.05. - Продължава настъплението в Донбас

На 24 февруари Русия започна военна операция. Оправданието - самозащита, по думите на руския представител в Съвета за сигурност на ООН ...

"На този форум смятам да насоча вниманието на лидерите от Евросъюза към терора, който се е превърнал в единствената форма на действие за руската страна в отношенията ѝ с Европа. Терор на украинската земя, терор на енергийния пазар в цяла Европа, терор на продоволствения пазар в целия свят. И се питам: каква ли ще е следващата форма на терор? Само заедно - всички европейци - можем да спрем политиката на подобна държава".

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников написа във Фейсбук, че Украйна е започнала да получава доставки на противокорабни ракети "Харпун" от Дания и самоходни артилерийски оръжия от САЩ. Той поясни, че те ще бъдат използвани от обучени украински екипи от бреговата охрана.

В телефонен разговор вчера лидерите на Франция и Германия са призовали президента Путин да проведе "преки и сериозни преговори" с украинския президент. Макрон и Шолц също така са настояли за освобождаването на затворниците от стоманодобивния завод "Азовстал", които бяха задържани от Русия след като се предадоха.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският лидер е заявил, че Москва е отворена за възобновяване на диалога с Киев.

Започва преместването на украински бежанци в държавни бази

В неделя сутрин започва преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието към държавни бази, съобщи БГНЕС. Бягащите от в...

Още: Русия няма да използва тактически ядрени оръжия в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа