Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 10% от руската групировка при Харков е влязла в действие: Какво предстои

20 май 2024, 17:29 часа • 39006 прочитания

Украинските военни контролират около 60% от Вовчанск (Волчанск на руски). Руските атаки срещу града продължават непрекъснато. На 20 май руснаците са пуснали управляеми авиационни бомби над село Липци, но освен това постоянно обстрелват цялата гранична зона в Богодуховски, Харковски и Чугуевски райони. Това каза заместник-председателят на Харковската областна администрация Роман Семенуха в ефира на общоукраинския телемаратон.

Предстоят тежки боеве през лятото

Чака ни тежко лято с тежки боеве. Руснаците се опитват да разтегнат нашите позиции, да отслабят силите ни в други направления и да намалят резервите ни. Това пише и бившият командир на "Азов" и заместник-командир на 3-та специална бригада Максим Жорин в телеграм канала си.

Още: Парадокс за руснаците при Харков: Какво ще жертват, за да пробият? Анализ на украински експерт (ВИДЕО)

Досега само 10% от руската групировка при Харков е влязла в действие

На малко по-различно мнение е майорът от Въоръжените сили на Украйна Олексий Гетман:

Руснаците създадоха два нови плацдарма и се опитват да се придвижат не толкова навътре, в дълбочина, на украинска територия, колкото на широко - да разтегнат фронтовата линия и по-късно там да вкарат друга групировка.  

До този момент бойни действия води не повече от 10% от групировката руски войски в Харковска област, което значи, че това е подготовка за по-нататъшни настъпателни действия, отбелязва той.

Още: При Харков руснаците бъркат заради Путин: Украински експерт (ВИДЕО)

Руснаците няма да се опитат да атакуват директно Харков. По-скоро могат да се очакват рейдове на отделни разузнавателно-диверсионни групи или отделни придвижвания на части. Руснаците са наясно, че нямат такъв брой военни, които да им позволят да атакуват и превземат Харков, това е невъзможно с наличните им сили, допълва експертът. Подобно на много други анализатори той е на мнение, че целта на руските части е да се доближат до Харков достатъчно, за да го обстрелват не само с ракети, но и с артилерия, пише "Главред".

Не, това не е операция за отвличане на вниманието

На въпрос възможно ли е офанзивата в Харковска област да е опит за отклоняване на вниманието и украинските сили от друга посока, където ще бъде основният пробив, Гетман обаче е категоричен, че не става въпрос за това.

Още: Зеленски: Руското настъпление при Харков е само първата вълна

"Не мисля, че руснаците са събрали 70-хилядна армия в района на Суми и Харков, за да се опитват да разсейват някого. Това е голямо количество жива сила и техника и неговото предназначение не е просто да създава напрежение и да ни принуждава да изтегляме резервите си", предупреждава той.

Още: Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес