Шойгу: Украйна се превърна във враждебна на Русия държава

8886
Шойгу: Украйна се превърна във враждебна на Русия държава
Снимка: Kremlin.ru

Усилията за включване на Украйна в Северноатлантическия алианс бяха засилени, при това самата страна се превърна във враждебна на Русия държава. Това съобщи във вторник, 24 май, руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу на заседание на Съвета на министрите на отбраната на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), цитиран от ТАСС.

„Бяха активирани усилията за встъпване на Украйна в НАТО, разполагането на коалиционна военна инфраструктура на нейна територия, а самата страна се превърна във враждебна за нас държава, използвана като инструмент за натиск върху Русия“, казва Шойгу.

По думите на руския министър на отбраната режимът в Киев използва „терористични методи срещу собствения си народ, като разстрелва онези, които отказват да участват в бойни действия“.

„За да запази властта, режимът в Киев използва терористични методи срещу собствения си народ. Националистите извършват показателни екзекуции на отказващите да участват в бойните действия, блокират изхода на цивилни от градовете, използвайки ги като жив щит, и разпръскват танкове и артилерия в жилищни райони", заявява министърът.

Шойгу привижда и заплаха, че Украйна ще създаде ядрени оръжия и средства за тяхното доставяне, а изследванията по американските биопрограми на украинска територия се извършвали тайно, в нарушение на международните задължения.

„Появи се реална заплаха Украйна да създаде ядрени оръжия и средства за доставката им. На нейна територия е сформирана мрежа от над 30 биологични лаборатории, участващи във военно-биологичната програма на САЩ. Документирано е, че изследванията са провеждани тайно, в нарушение на международните задължения“, казва той.

Министърът смята, че в непосредствена близост до границите на Русия всъщност се създавали компоненти на биологично оръжие и се разработвали методи за дестабилизиране на епидемиологичната обстановка.

Шойгу завъртя отново плочата с твърдението, че Русия е била принудена да започне специална военна операция за защита на хората от геноцид и осигуряване на безядрен и неутрален статут на Украйна. Дали това обаче отговаря на истината: Лъжите на Путин за Донбас са опровергани от доклад на назначен от сепаратистите в Донецк чиновник

По думите на Шойгу под патронажа на Запада в украинското общество се развиват русофобски националистически настроения, преследват се руският език, руската култура и общата история на двете страни.

„Тези, които не бяха съгласни с подобно развитие на събитията, бяха просто унищожени. В продължение на осем години режимът в Киев методично обстрелваше градовете и селата на Донбас. През това време загинаха над 14 хиляди души, а около 33 хиляди бяха ранени. Всичките ни опити да принудим Киев да спазва Минските споразумения бяха напразни, той просто ги игнорира“, обяснява Шойгу.

„В настоящата ситуация Русия беше принудена да започне специална военна операция, за да защити хората от геноцид, а също демилитаризация и денацификация на Украйна, гарантирайки нейния неядрен и неутрален статут“, казва Шойгу и обяснява, че Русия ще продължи „специалната операция“ (както наричат в Кремъл инвазията в Украйна) „до пълното изпълнение на задачите“.

По думите му в Украйна действат над 6000 чуждестранни наемници, а Западът, страхувайки се от поражението на украинските войски, „спешно организира доставката на смъртоносни оръжия“.

Руският министър на отбраната продължава да твърди, че руските въоръжени сили не нанасят удари по цивилната инфраструктура на Украйна, а само по военни обекти с високоточно оръжие. Освен това руските войски обявявали режими на тишина и създавали хуманитарни коридори, за да могат жителите да напуснат обкръжените населени места.

„Разбира се, това забавя темпото на офанзивата, но това се прави умишлено, за да се избегнат цивилни жертви“, добави Шойгу.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ню Йорк Таймс показа нови доказателства за военните престъпления на руснаците в Буча (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа