Лъжите на Путин за Донбас са опровергани от доклад на назначен от сепаратистите в Донецк чиновник

50825
Лъжите на Путин за Донбас са опровергани от доклад на назначен от сепаратистите в Донецк чиновник
Снимка: Getty Images

"Отново виждаме абсолютно безучастна реакция от Запада. Те усърдно игнорираха, мълчаха във връзка с поредното зверство на украинските си подопечни. Сякаш нищо не се е случило. Сякаш не е имало клане на цивилни". Tова заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, говорейки относно ситуацията в Донбас. Захарова е цитирана от руската държавна информационна агенция ТАСС, която до момента не е попадала под санкции от Роскомнадзор за разпространение на фалшиви новини в Русия.

Именно защитата на цивилното население в Донбас беше специално цитирано в речта на руския президент Владимир Путин, с която обяви "специална военна операция в защита на Донбас". Писмени цитати от казаното от Путин могат да бъдат намерени в материал от 24 февруари, 2022 година в друга държавна руска информационна агенция, която до момента също не е попадала под санкции от Роскомнадзор за разпространение на фалшиви новини в Русия - РИА Новости.

На лъжата краката са къси

Официален доклад на омбудсмана на самопровъзгласилата се Донецка народна република (призната единствено от Русия) относно правата на човека в сепаратистката република обаче поставя всичко казано от Путин и Захарова в много различна светлина. Докладът е от 2020 година и е качен на официалния сайт на въпросния омбудсман – Дария Василевна Морозова.

На страница 22-ра от доклада е дадена справка за жертвите на конфликта в Донбас. Тя е особено показателна – най-много са те през 2014 година, когато при избухването на Майдана Донецк и Луганск бързо обявиха независимост. С Майдана от власт беше свален Виктор Янукович – дългогодишен президент на Украйна и отявлен съюзник на Путин, който отказа да подпише споразумението за асоцииране на страната с Европейския съюз, което де факто е първа голяма стъпка към бъдещо членство в ЕС. Майдана доведе до това, че Янукович избяга в Русия, Донецк и Луганск обявиха независимост, а Украйна категорично не се съгласи тези територии да минат в руска орбита и започна "специална антитерористична операция" от страна на Киев. Още тогава Русия се намеси, макар и неофициално, като подкрепи сепаратизма на Донецк и Луганск. Но генезисът на нещата е поне от 2004 година насам: ИСТОРИЯТА: УКРАЙНА И РУСИЯ ПОСТОЯННО СА В КОНФЛИКТ И ВОЙНА

Съгласно данни на омбудсмана на Донецката република, който е на поста при сепаратисткото управление, през 2014 година в конфликта в Донецк са загинали 2546 души. Всяка следваща година жертвите стават по-малко - 1395 през 2015 година, 348 през 2016 година, 278 през 2017 година, 154 през 2018 година, 160 през 2019 година (единственото увеличение на годишна база за този период) и само 44 през 2020 година. Доклад за 2021 година все още липсва, но тенденцията през годините е видима - преди Владимир Путин да обяви война на Украйна, жертвите в Донбас постоянно намаляват, и то според доклад на официален служител на сепаратисткия режим в Донецк. Като основна причина за намалението на жертвите в доклада са посочени Минските споразумения – точно тези споразумения, които според думите на Владимир Путин Русия би нарушила, ако признае Донецк и Луганск за независими. Това Путин каза на 16 февруари, 2022 година, когато му беше предадена резолюция на руския парламент с искане точно за признаване на Донецк и Луганск за независими.

В сайта на омбудсмана на Донецка народна република е записано изрично, че постът е създаден с цел да брани правата на човека в Донецк и съгласно законодателството в Донецката народна република.

Колко са жертвите в Донбас?

Съгласно официалната страница за конфликта, открита в "Уикипедия", за създаването на която са използвани 634 източника, включително руски, до края на януари 2021 година ООН съобщава за 5700 убити сепаратисти, воювали срещу украинската армия. Украйна съобщава различни числа – между 7577 и 14 600 убити сепаратисти, както и 12 000 изчезнали плюс 103 убити руски военнослужещи между януари и април 2016 година. Държавният департамент на САЩ съобщи за 400 – 500 убити руски войници към началото на март, 2015 година.

Що се отнася до загубите на украинската армия, по официална информация на Киев до февруари, 2022 година са убити 4641 украински военни, а 70 са обявени за изчезнали. Сепаратистите в Донецк и Луганск твърдят, че са убили 10 000 украински войници, ранили са 20 000, а 13 500 липсват.

ОЩЕ: Москва отказа да изпълни заповедта на съда на ООН за спиране на офанзивата в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа