Шолц казал на Путин преди войната, че Украйна няма да влезе в НАТО през следващите 30 г.

8296
Шолц казал на Путин преди войната, че Украйна няма да влезе в НАТО през следващите 30 г.
Снимка: Getty Images

Германският канцлер Олаф Шолц обвини руския президент Владимир Путин, че е предприел инвазията в Украйна поради „напълно абсурдни причини“. НАТО никога не е бил заплаха за Русия, заяви той в Берлин по време на разговор в деня на отворените врати на германското федерално правителство.

По думите на Шолц – по време на разговорите му с Путин преди началото на войната на 24 февруари тази година той уверил руския президент, че Украйна няма да се присъедини към Алианса „в следващите 30 години“, цитиран от Deutsche Welle.

Само че Путин имал „напълно абсурдни“ идеи, добави германският канцлер. Руският държавен глава му казал например, че Беларус и Украйна не трябва да бъдат независими държави.

Германия потвърди, че ще праща още оръжия на Украйна, включително най-точния артилерийски снаряд в света

Германският външен министър Аналена Бербок обяви подкрепата си към Украйна и заяви, че страната ѝ ще продължава да изпраща оръжия на Ки...

Москва обвинява НАТО за разширяването си на изток в ущърб на интересите на Русия в продължение на години. Кремъл настояваше дълго време за връщане на конфигурацията на Алианса в Европа отпреди 1997 г. Тогава, на 27 май, е подписан Основополагащ договор за отношенията, сътрудничеството и сигурността между Русия и военния пакт. През 1999 г. към НАТО се присъединяват общо 14 държави в Европа, а през 2004 г. – България и Румъния.

Олаф Шолц е сигурен, че Владимир Путин е планирал нахлуването в Украйна много преди 24 февруари. "Това е война, която Путин започна, очевидно с намерението да завладее съседната страна. Мисля, че това е била първоначалната цел", каза канцлерът, сравнявайки действията на Русия с първите дни на империализма.

Понастоящем Кремъл е загрижен за придобиването на територия в Източна Украйна, но не е сигурно, че крайната идея на Москва ще остане такава, каза Шолц. Затова той смята, че отстъпването не е разумна стратегия.

"Путин всъщност имаше идеята да прокара флумастер по европейската карта и след това да каже: "Това е мое, а това е твое", заяви Шолц и добави, че Германия не може да приеме подобно поведение. Той все пак обяви, че няма да прекрати диалога с руския президент.

Путин: Русия ще следва политики, които са в неин интерес

Русия като мощна и независима сила ще провежда на световната сцена само политики, които отговарят на нейните основни интереси, защото ж...

В отговор на бившия генерал от Бундесвера Клаус Витман, който го попита защо Берлин не доставя бронетранспортьори на Киев, Шолц изброи доставките на други видове оръжия, които вече са били извършени и все още се планират.

ОЩЕ: Германия праща още оръжия на Украйна (списък)

"Германия доставя много оръжия и междувременно е в процес на доставка на най-модерното и ефикасно оборудване", подчерта той, цитиран от Deutsche Welle. „Но също така става въпрос и за това да се гарантира, че няма да има ескалация на войната".

Шолц спомена за доставките на зенитни танкове Gepard, Panzerhaubitze 2000 и множество ракетни установки, както и за планираните доставки на системата за противовъздушна отбрана Iris-T и артилерийския радар Cobra. "Скоро ще бъдат налице", увери той. Германия ще продължи да предоставя на Украйна "това, от което тя се нуждае за своята отбрана", заяви канцлерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа