Ще има ли и европейски „Конвой на свободата“ – спряга се датата 14 февруари?

8182
Ще има ли и европейски „Конвой на свободата“  – спряга се датата 14 февруари?
Снимка: Getty Images

В продължение на седмица колони от камиони, към които се присъединяваха и други превозни средства, прекосиха Канада, за да протестират срещу здравните мерки. От няколко дни в Европа различни групи също се организират, за да възпроизведат канадския протест.

Камиони от цяла Канада се стекоха в столицата Отава като за събота, 29 януари, бе насрочен най-големият протест. Конвоят потегли от западната част на страната като пропътува за седмица разстоянието от Ванкувър до Отава, срещайки немалка подкрепа по пътя си. Целта на акцията бе да се принуди правителството да отмени здравните ограничения и преди всичко задължението за ваксиниране на шофьорите на камиони. От средата на януари Канада и Съединените щати изискват те да бъдат ваксинирани, за да могат да преминават близо 9000-километровата граница между двете държави.

Масовата проява накара службите за сигурност да евакуират премиера Джъстин Трюдо, който спешно бе преместен на място, което първоначално не бе разкрито, а впоследствие се оказа, че се намира в резиденцията си на езерото Харингтън, където е карантиниран с КОВИД. Впрочем това даде и много поводи за насмешливи мемета за канадския премиер, според които той използва вируса като удобен повод да се скрие. Дори политикът Флориан Филипо, лидер на антивакс движението във Франция и бивша дясна ръка на Марин Льо Пен, се провикна: "В коя КОВИД дупка се е скрил Трюдо? Разчитаме на канадските шофьори на камиони да го намерят!"

 

Шофьорите в Канада им писна от ваксините и излязоха на протест

Стотици американски шофьори пристигнаха с камионите си в канадската столица Отава като част от т.нар. Конвой на свободата, за да се вкл...

 

Междувременно шофьорите на камиони все още са в Отава и вече получиха подкрепа от страна на канадските консервативни политици, както и на Доналд Тръмп и Илон Мъск. Освен това редовете им продължават да набъбват, защото към тях се присъединяват нови и нови противници на здравните ограничения и ваксините.

Канадската инициатива същевременно даде идеи и на европейците, които са решили да я повторят и на Стария континент, съобщи Le Figaro. Жан-Фредерик Поасон, президент на партията Via и поддръжник на крайнодесния кандидат за президент на Франция Ерик Земур, вече изрази подкрепата си за идеята. 

Канада няма да иска задължителна ваксинация на шофьори на камиони

Канада ще позволи на неваксинирани канадски шофьори на камиони да преминават от САЩ, като отмени решението, изискващо всички шофьори на...

От уикенда насам хаштагът #Convoidelaliberté (Конвой на свободата) е широко споделян в социалните мрежи във Франция. Във Фейсбук бе създадена група със същото име на 26 януари като до вчера, 1 февруари, тя вече наброява над 100 000 души. Сценарий, който донякъде напомня този на жълтите жилетки. В групата се преплитат няколко искания, но вече се избистря основният проект - събиране на всички протестиращи в Брюксел. Хората се организират и в Telegram като първоначално бе предложена датата 7 февруари за общия протест в Брюксел, но по-късно тя бе пренасочена за 14 февруари, за да може всички желаещи да имат време да се организират и да пристигнат от по-отдалечените европейски страни.

Начертана е програма с конкретни дати като събирането на протестиращите в Париж е предвидено между 9 и 11 февруари, а след това и отпътуване за Брюксел за финалната дата 14 февруари. Твърди се, че говорителят на френския Конвой на свободата е лице на име Реми Монд, който поддържа контакт с участниците от другите европейски страни и дава инструкции в Telegram. Впрочем уточнява се и че в конвоя може да се включи всеки желаещ, не само шофьорите на камиони.

 

Още: Канадският "Конвой на свободата" срещу задължителни ковид ваксини: Наистина ли светът следва примера?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com