Канадският "Конвой на свободата" срещу задължителни ковид ваксини: Наистина ли светът следва примера?

4911
Канадският "Конвой на свободата" срещу задължителни ковид ваксини: Наистина ли светът следва примера?
Снимка: Getty Images

Стотици камиони се събраха в събота в канадската столица Отава на протест срещу задължителната ваксинация срещу COVID-19, наложена на шофьорите, пресичащи границата между Канада и Съединените щати. Акция, за която се говори почти навсякъде по света в момента и която е наричана "конвой на свободата" като потребители в интернет твърдят, че движението е вдъхновило хора зад граница и е обхванало и други страни.

Сред многото видеа в социалните мрежи обаче не винаги е лесно човек да се ориентира за случващото се. Така например някои интернет потребители писаха, че обхванати от гняв американци от Южна Каролина ще се присъединят към протеста, споделяйки в подкрепа на това твърдение видео, гледано над 10 000 пъти, което показва дълга опашка от камиони, движещи се предполагаемо в посока канадската граница на протежение от над 1000 километра. "Около 650 шофьори на камиони от Южна Каролина, САЩ, са на път за Отава", пише потребителят Bloempje в коментар към видеото.

Само че клипът ни препраща към акаунта на Мичъл Ботъмли в Tik Tok - ентусиаст, който редовно споделя страстта си към тежкотоварните камиони със своите над 53 000 абонати. Видеото с кортежа е публикувано на 22 януари в неговия акаунт, но по нищо не изглежда, че става дума за акция в подкрепа на канадските шофьори. В действителност това са кадри, заснети през август 2021 г., според Reuters, като част от "Truck convoy for Special Olympics ". Това е събитие, което набира средства от фенове за Олимпийските игри.

 

Източник: GettyImages

Някои от твърденията, че голям брой шофьори от Италия, Гърция, дори Бразилия се стичат с машините си да подкрепят "конвоя на свободата" също предизвикват основателни съмнения. Масово беше споделяно едно видео, на което се виждат десетки камиони, украсени с бразилски знамена, които надуват клаксони през нощта. Но въпросното видео се появява още в края на август, когато е споделяно с коментари, че това е митинг в знак на солидарност с Австралия, срещу здравните сертификати. Само че и това не отговаря на истината. Връщайки се още по-назад, става ясно, че видеото всъщност няма връзка с пандемията, тъй като е заснето през май 2021 г., по време на демонстрация в подкрепа на бразилския президент Жаир Болсонаро.

Шофьорите в Канада им писна от ваксините и излязоха на протест

Стотици американски шофьори пристигнаха с камионите си в канадската столица Отава като част от т.нар. Конвой на свободата, за да се вкл...

Подобен е случаят и с видео от Италия, представяно, че е от последните дни в подкрепа на канадските протести. В действителност то датира от септември 2021 г. Италианският сайт за проверка Facta проследи произхода на изображенията до 25 септември, когато са направени кадрите по време на годишно събитие на участници в търговията.

канада

Източник: GettyImages

Същевременно в Отава канадските депутати се завърнаха в парламента в понеделник, където им бе трудно да работят при шума на събралото се отвън множество под прозорците на сградата. Премиерът Джъстин Трюдо присъства виртуално на дебатите, тъй като е с положителна проба за COVID-19. От лятната си резиденция на езерото Харингтън, където бе изпратен през уикенда от съображения за сигурност и където ще остане изолиран за известно време заедно със семейството си, той направи следното изявление: "Канадците останаха шокирани и откровено отвратени от поведението на някои хора, които правят демонстрации в националната ни столица. Искам да бъда много ясен: ние не се страхуваме от онези, които сипят обиди и злоупотреби към работниците в малкия бизнес и крадат храна от бездомните. Няма да се поддадем на тези, които развяват расистки знамена, които извършват вандалски прояви или позорят паметта на нашите ветерани". Трюдо отново нарече протестиращите "маргинализирано малцинство" и се закани да сложи край на тази пандемия, но "като се ваксинираме".

Канада няма да иска задължителна ваксинация на шофьори на камиони

Канада ще позволи на неваксинирани канадски шофьори на камиони да преминават от САЩ, като отмени решението, изискващо всички шофьори на...

Това изявление на премиера беше насочено към някои случаи, в които при протеста бяха използвани свастики, както и бе препратка към оскверняването на Националния военен мемориал от част от протестиращите и факта, че някои от тях откраднаха храна, предназначена за бездомни от организацията Bergers de l’espoir (Пастирите на надеждата).

Лидерът на новите демократи Джагмит Сингх също отбеляза, че "Конвоят за свобода", чиито лидери според него са "очевидно крайнодесни хора", трябва да спре да парализира центъра на Отава. На пресконференция в понеделник през Zoom той призова протестиращите да спрат да "експлоатират разочарованието на хората".

Още: Ще има ли и европейски „Конвой на свободата“ – спряга се датата 14 февруари?

Въпреки това шествието от многобройни камиони продължава като много фирми бяха принудени да спрат работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка