Ще спрат ли еврофондовете на Унгария?

2425
Ще спрат ли еврофондовете на Унгария?
Снимка: Алла и Чавдар Георгиеви, Прас-Прес

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди Унгария да "коригира" антигей закона, който влиза в сила в страната му в четвъртък (8 юли) или ще има последствия, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

"Ако Унгария не коригира ситуацията, Комисията ще използва своите правомощия като пазител на договорите", каза Фон дер Лайен на сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Европа обмисля да преустанови отпускането на пари на Унгария поради оспорвания закон за ЛГБТ и злоупотреби с еврофондове. По-късно днес се очаква пресконференция на евродепутати по темата, които ще настояват за това.

Законът за забрана на популяризирането на ЛГБТ съдържание в училищата и злоупотребата с еврофондове постави унгарския премиер Виктор Орбан в "черния списък" на Европа.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е под натиск да спре средствата на ЕС за Унгария, за да принуди Виктор Орбан да се справи с обвиненията в корупция и политизирани съдилища. Европейските депутати от бюджетната комисия на ЕП призоваха председателя на ЕК да използва новото правно положение в ЕС и да замрази средствата, предназначени за Унгария, поради "сериозни нарушения на върховенството на закона".

Призивът е последният в поредица от критики към унгарския премиер, който миналия месец подкрепи закон, забраняващ популяризирането на ЛГБТ съдържание в образователни материали. Очаква се Европейският парламент да осъди закона и да призове комисията да започне ускорена процедура срещу Унгария поради дискриминация срещу ЛГБТ общността.

Унгария няма да се откаже от ЛГБТ законопроекта

Премиерът на Унгария Виктор Орбан отхвърли нарастващите противоречия относно нов закон в страната му, който забранява училищни материал...

Много преди унгарският парламент да приеме спорния закон, държавите-членки на ЕС и евродепутатите бяха разстроени и раздразнени от начина, по който Будапеща изразходва средствата от ЕС - зетят на Орбан спечели договор за инсталиране на улично осветление, а родното село на Орбан вече има железопътна връзка. Евродепутатите разбраха за това чрез доклада на трима академици, които стигнаха до заключението, че е имало "сериозно нарушение на принципа на правовата държава", въз основа на което ЕС има правно основание за спиране на плащанията към Унгария, пише британското издание The Guardian.

"Липсата на прозрачно управление на средствата от ЕС, липсата на ефективна национална прокуратура и липсата на гаранции за съдебна независимост показват, че Унгария вече е нарушила основните принципи на върховенството на закона", се казва в доклада на трима професори в ЕС и преподаватели по политически науки.

В доклада се споменават лаборатории в 43 училища, които струват по един милион евро и са финансирани от европейски фондове. Разследване на Европейската комисия показва и нарушения с плащане на учебници. Брюксел поиска от унгарските власти рефинансиране, след като стигна до извода, че Будапеща не е коригирала "нередностите".

"Искаме върховенството на закона да работи в Унгария, а не защото обичаме санкциите", каза германският депутат от Зелените Даниел Фройнд, който изложи доклада. "По същество искаме върховенството на закона да се върне в страната", добави той.

Евродепутатите не уточняват колко средства трябва да бъдат замразени. През 2018 г. Унгария получи 6,3 милиарда евро от ЕС, което е еквивалентно на около 5 процента от нейната икономика. Унгарското правителство поиска допълнителни 7,2 милиарда евро от фонда на ЕС за възстановяване от последиците от коронавируса.

Унгария прие закон, забраняващ популяризирането на хомосексуалността

Унгария прие днес закон, забраняващ "популяризирането" на хомосексуалността сред непълнолетни, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва,...

Сега комисията трябва да реши кои средства ще бъдат замразени, каза Фройнд. "Въпросът не е да се удрят обикновени унгарци, а да се накаже правителството. Ето защо ЕК трябва да определи подходящите бюджетни канали", каза той и добави, че решението няма да е лесно.

Всеки опит за спиране на изплащането на средства на държава-членка поради нарушения на върховенството на правото ще бъде тест за регламентите на ЕС. Унгарското правителство вече повдигна въпроса за законността на правото на ЕС за прилагане на рестрикции заради върховенството на закона пред Европейския съд, поради което мнозина сега се съмняват, че ЕК ще отговори на призивите да настъпи по опашката Орбан. Особено след като Унгария и Полша наскоро успяха да забавят и дори да блокират за известно време приемането на бюджета и фонда за възстановяване на ЕС.

Европейската комисия съобщи, че регламентът е влязъл в сила на 1 януари 2021 г. и че комисията наблюдава всички възможни нарушения на принципа на правовата държава.

Орбан влезе в скандалния списък на "унищожителите на медиите" на "Репортери без граници" в началото на седмицата.

Още: Кога ЕС ще ни наказва със спиране на европари заради корупция - условията на нов регламент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа