Кога ЕС ще ни наказва със спиране на европари заради корупция - условията на нов регламент

5737
Кога ЕС ще ни наказва със спиране на европари заради корупция - условията на нов регламент
Снимка: iStock/Guliver

Не може да има демокрация и зачитане на основните права, без да се зачитат принципите на правовата държава, и обратното. Това е основата на одобрения и на второ четене Регламент относно защитата на бюджета на ЕС в случаи на широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава.

Какво обаче представляват принципите на правовата държава и отговаря ли България на тях?

В т. 7 на Регламента: Независимостта на съдебната власт предполага по-конкретно, че съответният съдебен орган е в състояние да упражнява съдебните си функции изцяло самостоятелно, без да бъде предмет на йерархични ограничения или да е подчинен на друг орган, и без да получава заповеди или указания от когото и да било. (...) Гаранциите за независимост и безпристрастност изискват правила, по-конкретно що се отнася до състава на органа, назначаването и прослуженото време и основанията за отвод и освобождаване от длъжност на членовете му, които да предотвратят всички основателни съмнения в съзнанието на гражданите по отношение на неподатливостта на тази институция на външни фактори и нейната неутралност по отношение на защитаваните пред нея интереси.

Чл. 126, ал. 2 от Конституцията на България: Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

Изслушването на български министри в ЕП се отлага за януари

Изслушването на министрите на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Десислава Ахладова от мониторинговата група в Европ...

Важно е да се подчертае, че този регламент касае само харченето на евросредства – и точно това е тънкият момент, който всъщност не го вкарва в пълна колизия с българския основен закон.

Но какво означава широко разпростанено незачитане на принципите на правовата държава според европейския регламент? Три са посочените белези за това поведение:

а) застрашаването на независимостта на съдебната система

б) непредотвратяването, некоригирането и несанкционирането на произволни или незаконосъобразни решения на органите на публичната власт, включително на правоприлагащите органи, непредоставянето на финансови и човешки ресурси, което пречи на правилното им функциониране, или липсата на гаранция за отсъствието на конфликти на интереси

в) ограничаването на достъпността и ефективността на средствата за правна защита, в това число посредством рестриктивни процедурни правила, неизпълняването на съдебни решения или ограничаването на ефективното разследване, съдебно преследване или санкциониране на нарушения на закона.

Комисия на ЕП пита прокуратурата за фалшива информация на сайта ѝ, информацията вече я няма

"След срещата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент на 28.08.202...

Наказанията

Най-сериозното - съгласно чл. 4, може да има не просто спиране на евросредства при нарушение на върховенството на правото, касаещо евросредствата, но и забрана за нов достъп! Това може да бъде наложено като наказание само ако нарушителят е държавен орган – т.е. държавен орган получава евросредствата.

Каквото и обаче да е наложеното наказание – намаление на отпусканите евросредства или спиране, държавният орган, който трябва да отговаря за разпределението им крайни получатели – граждани, компании, неправителствени организации, не може да спре да го прави и следва да плати.

Ако вече е наложена санкция от ЕС, следва Европейската комисия да бъде убедена, че нарушенията са премахнати. Това става, като наказаната страна-членка представи доказателства пред Брюксел, с който да го убедят, че наистина има промяна.

Още: Унищожителни въпроси за държавата ни от ЕП към Борисов и Гешев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com