Сигнали за бомби и сапьори белязаха изборите в Полша (ВИДЕО)

5322
Сигнали за бомби и сапьори белязаха изборите в Полша (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

В три изборни секции по време на изборите в Полша са влезли сапьори заради сигнали за бомби, предаде телеграм каналът "Украина Сейчас", позовавайки се на полски медии.

В информацията каналът уточнява, че в някои медии в страната са се появили съобщения за експлозии, но официална информация за такова нещо няма.

Пред Reuters, от полската полиция потвърдиха информацията за сигнали за бомби и уточниха, че са евакуирали 200 души. Сигналите и реакцията на сапьорите са станали факт малко преди края на изборния ден - изглежда обаче това не повлия решително на вота.

Какво ще е новото полско правителство?

Управляващата в Полша националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) ще се опита да състави стабилно правителство, ако президентът ѝ възложи тази задача, заяви премиерът Матеуш Моравецки.

"Ако президентът възложи съставянето на кабинет на кандидата на спечелилата партия, ние ще се опитаме да съставим стабилно правителство", заяви Матеуш Моравецки пред държавната телевизия TVP, предаде БТА.

По-рано лидерът на ПиС Ярослав Качински заяви пред свои съпартийци, събрали се в централата на партията в центъра на Варшава, че не е ясно дали резултатът от вота ще доведе до нов мандат. "Трябва да имаме надежда", каза Качински.

Според предварителните резултати досега, коалицията "Обединена десница", предвождана от ПиС, спечели най-голям дял от гласовете (36,8 процента) и ще получи около 200 места в долната камара на парламента. Но за формиране на мнозинство са ѝ необходими 231 места. Дясната либертарианска и националистическа партия "Конфедерация", която се смяташе за евентуален коалиционен партньор на ПиС, е с 6,2 на сто, което ще ѝ осигури 12 места. Двете партии нямат сборно достатъчно места, за да имат мнозинство в Сейма. Това дава шанс на предвожданата от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск Гражданска коалиция да направи правителство. Коалицията на Туск е със 163 места или 31,6% почти в полския парламент до момента.

Дясноцентристкият "Трети път" се оказа един от големите победители на вечерта с прогнозни 13% от гласовете, като обеща данъчна амнистия и предложи алтернатива на двете големи партии.

Изборната администрация в Полша съобщи, че избирателната активност вероятно е била 72,9% - най-високата от падането на комунизма през 1989 г. насам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа