Изборите в Полша: Управляващата партия води, но не събира достатъчно за самостоятелно управление

3359
Изборите в Полша: Управляващата партия води, но не събира достатъчно за самостоятелно управление
Снимка: European Council

Лидерът на полската опозиция Доналд Туск заяви в неделя, че "управлението на управляващата партия "Право и справедливост" (ПС) е приключило" след резултатите от екзитполовете на парламентарните избори в Полша, предаде АФП.

"Този мрачен период приключи, управлението на "Право и справедливост" приключи", заяви бившият европейски комисар пред свои поддръжници и добави, че "Полша спечели, демокрацията спечели", след като екзитполовете показаха, че опозиционните партии ще имат мнозинство над ПС. 

В събота поляците гласуваха за избор на 460 депутати в долната камара на парламента и 100 сенатори. За формиране на мнозинство са необходими 231 депутати. Сенатът не участва във формирането на кабинета.

Още: Украйна: Русия и Беларус готвят операция под фалшив флаг близо до Полша

Националната избирателна комисия ще оповестява частични резултати в момента на постъпването им, а официалните резултати се очакват в понеделник, но според екзитпол, проведен от Ipsos, най-голям дял от гласовете е получил настоящият управляващ блок, воден от дясноцентристката, консервативна Партия на Справедливостта /ПС/, с 36,8 % от гласовете, което означава 200 места в долната камара на парламента. Това ще бъде първият случай в полската посткомунистическа история, в който една политическа формация успява да спечели три поредни избори.

Но тъй като за формиране на мнозинство са необходими 231 места, това означава, че ако ПС иска да запази властта си, ще трябва да потърси коалиционен партньор, което може да се окаже предизвикателство на силно поляризираната полска политическа сцена. Правителство на малцинството също е вариант, но сегашната опозиция може да се опита сама да състави кабинет.

Основният опозиционен блок, дясноцентристката либерална Гражданска коалиция (КО) на бившия премиер Доналд Туск, спечели 31,6 % (163 места), като смело преодоля повишения 8% изборен праг за коалиции от две или повече партии (за една партия прагът е 5%) и искаше да получи 55 места, "Нова левица" спечели 8,6 % от гласовете (30 места). Дясната либертарианска и националистическа Конфедерация (Konfederacja) печели 6,2% от гласовете, което означава 12 места.

Последните две партии, които участваха в националния вот, бяха Безпартийните активисти на местното самоуправление (BS) и Има единна Полша (PJJ), които не успяха да преминат прага, съответно с 2,4% и 1,2% от гласовете. Те също така не успяха да се класират за публично финансиране на партиите, което изисква те да спечелят поне 3% от гласовете.

Още: Конфликти в полската армия: Началникът на Генералния щаб подаде оставка

Резултатите на партията на германското малцинство, която е освободена от изборния праг, не са отчетени отделно. Тя вероятно ще спечели едно място за сметка на една от другите партии в Ополското воеводство.

Преди изборите КО, Новата левица и Третият път изразиха решимостта си да отстранят ПС от властта, са и се очаква да съставят коалиционен кабинет. С общо 248 депутати такава коалиция ще има мнозинство, но не веднага след полагането на клетва от новия парламент.

Сега президентът трябва да свика първото заседание на новия парламент в рамките на 30 дни след изборите и след това да определи кой ще бъде натоварен със съставянето на новото правителство. По традиция това обикновено е лидерът на най-голямата партия в долната камара на парламента, въпреки че това не е посочено в Конституцията. Изискването по-скоро е номинираният за министър-председател да може да получи подкрепа за предложения от него кабинет от мнозинството от всички депутати в рамките на 14 дни след номинирането му от президента което е формалност, ако една партия вече има поне 231 гласа или ако ръководителят на кабинета с надежда успее да намери коалиционен партньор.

Ако кандидатът за министър-председател и неговият кабинет не успеят да съберат достатъчно подкрепа, депутатите могат сами да номинират кандидати за поста. Най-малко 10% от депутатите (46) могат да посочат кандидат за ръководител на правителството. Този път не са необходими 231 гласа, а кабинетът се одобрява, ако получи подкрепата на повече депутати, отколкото гласуват против него или се въздържат, макар че за гласуването трябва да присъстват поне 50% от депутатите, предаде БГНЕС.

Още: Полша евакуира 240 души от Израел

Ако все пак се стигне до този етап и очакваната коалиция на КО, Третия път и Новата левица се материализира, тя ще се радва на комфортно мнозинство, макар че такава коалиция ще трябва да се опита да постигне съгласие за последователна политика - задача, която може да се окаже нелека, като се има предвид широкият спектър от политически идеи, които те ще донесат със себе си в правителството.

Но какъвто и да е съставът на правителството, едно от най-забележителните неща на тези избори е масовата мобилизация на избирателите. Избирателната активност от 72,9 % е нов рекорд в историята на Полша след рухването на комунизма.

Екзитполовете не включваха резултати за евентуалния състав на Сената. Сенатът не влияе върху формирането на правителството, но може да попречи на ефективното му функциониране на правителство, което не разполага със стабилно мнозинство от места в долната камара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа